Kultúra

2011.02.22. 10:05

Médiatörvény: a Neue Zürcher Zeitung kommentárja

A hatalom határai címmel közölt kommentárt keddi számában a magyar médiatörvény módosításáról a Neue Zürcher Zeitung.

MTI

Néhány nappal ezelőtt még öntudatosan jelentette ki Orbán Viktor, hogy sikerült visszaverni a külföldi kritikát és elhárítani minden, a magyar nép ellen intézett támadást - írta a tekintélyes svájci napilap szerkesztő munkatársa, Cyrill Stieger. A valóság azonban - folytatódott a cikk - kicsit máshogy néz ki. Felidézte, hogy a kormánynak módosítania kell a vitatott médiatörvény négy rendelkezését, mert ezek összeegyeztethetetlenek az európai uniós joggal. Változatlan marad mindenesetre "a Fidesz-uralta Médiatanács széleskörű hatalma" - tette hozzá. A szerző úgy látja, a kormánypártnak így továbbra is meglesz a lehetősége, hogy a "nem kedvelt" újságírók ellen fellépjen. Hogy valóban sor kerül-e politikailag motivált cenzúrázó beavatkozásokra, az attól függ, hogyan alkalmazzák a törvényt - írta.
   
Azok a bírálók, akik "hónapok óta a demokrácia végét festik a falra", azt mondják, az EU csak formális lépéseket tett és hogy Orbán diadalmaskodott. Ennek azonban épp az ellenkezője a helyzet. Az önkényeskedésre hajló kormányfőt most először szembesítették hatalma korlátaival - vélekedett Stieger.
   
Még figyelemre méltóbb, mint a brüsszeli verdikt, hogy az alkotmánybíróság megsemmisített egy, a Fidesz által elfogadott törvényt - írta, a kormánytisztviselők indoklás nélküli elbocsátásáról szóló rendelkezés megsemmisítésére utalva. "Ez volt az első alkalom Orbán hivatalba lépése óta, hogy a sok kommentátor véleménye szerint a fideszesek által uralt testület hatályon kívül helyezett egy törvényt" - fogalmazott.
   
Magyarország egyik alapvető baján a médiatörvény kikényszerített kiigazítása is alig segít valamit. A Fidesz és a szocialisták sok éve engesztelhetetlen és kíméletlen harcot folytatnak egymással. Követőik sokszor ijesztően gyűlölködő és primitív retorikával támadják egymást. Magyarországon a politikai szótárból a jelek szerint hiányzik a "kompromisszum" szó. Éppen mert túlnyomó többséggel rendelkezik, a Fidesz megengedhetné magának a politikai nagyvonalúságot. A párt és a nemzet érdekeinek egyenlősítése egymással nem viszi előbbre Magyarországot - írta a Neue Zürcher Zeitung.



A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!