Kultúra

2011.01.27. 15:07

Tragédia a diákszínpadon: vastaps Rómeónak és Júliának

Hét előadáson van túl a Keszthelyi Musical Társulat, a siker pedig teljes. A Rómeó és Júlia minden egyes alkalommal kiérdemelte a közönség vastapsát. A csapat pedig nem áll le, újabb darab színpadra állítását is tervezik.

Sámel József

A társulat tavaly februárban alakult meg, 35 fővel, többségük diák, közép- és főiskolás, illetve egyetemista.

– Az ötlet kipattant az agyamból, s elkezdtem szervezni a társulatot, szóltam a barátoknak, ismerősöknek, ők pedig szintén toborozni kezdtek. Először csak néhányan énekeltünk, aztán ahogy ment a hír, úgy lettünk egyre többen. Így is mintegy fél év kellett ahhoz, hogy a megfelelő létszám meglegyen – idézte fel a kezdeteket Molnár Attila, a csoport vezetője, s egyben a darab rendezője, hozzátéve: az öt-hat énekes, karakterszereplő mellett a többség táncos szerepet kapott.

Az előadandó darab kiválasztása egyöntetű volt, Molnár Attila szerint azért, mert a mű örök értékeket tartalmaz.


– Rómeó és Júlia történetét mindenki ismeri, a Shakespeare- mű alapján készült musical nagyszabású, sokszereplős darab egyszerre romantikus és tragikus. Hiába játszódik a történet évszázadokkal ezelőtt, megtalálható benne minden, ami az ember érzéseivel, tulajdonságaival kapcsolatos: az ellentétektől a szerelemig sok mondanivalót rejteget, s manapság is szívhez szól. Ráadásul nagyon populárisak a dallamai. A pop-rockos feldolgozást kedveli a közönség, fiatalok és idősebbek egyaránt. Úgy gondolom, a választás jó volt, azóta ez igazolódott is.

A Balaton Színházban hat alkalommal lépett színpadra az időközben negyvenöt főre bővült társulat, s a darabot Sümegen is bemutatták. Mellette természetesen rendszeresek a próbák. A találkozásokat nem könnyű összeegyeztetni, hiszen a tagok „ezerfelé” tanulnak.

– Közel ötven embert kell összefogni. A többség helybeli, de akad például, aki Szegeden tanul. El lehet tehát képzelni, hogy mennyire precízen kell beosztani, megszervezni a próbák és előadások idejét.

Ahogy az anyagi hátteret is.


– Kezdetben fellépéseket vállaltunk, hogy a szükséges összeget megteremtsük. Abból vásároltuk meg a díszleteket. Az előadásaink ingyenesek voltak, adománykasszát tettünk ki. A tapasztalatok pozitívak, amiért mi az előadással nyújtott szerepünkkel kívánunk köszönetet mondani.

A darab két főszereplője Sági Tamás és Kapitány Evelin, akik úgyszintén lelkesedéssel beszéltek a darabról. Azt mondják, szívvel-lélekkel játszanak, s nagy öröm számukra a közönség jutalomtapsa. Hasonlóképpen fogalmazott Kalapos István is, aki amellett, hogy Paris herceget jeleníti meg, a társulat korelnöke, illetve a rendező helyettese.

– Komoly vállalkozásnak indult a társulat fellépése, a szeptember 11-ei előadás előtt nem tudtuk, milyen lesz a közönség fogadtatása – mondta. – Egész estés előadásban még egyetlen tag sem vett részt, vagyis a felelősségünk is óriási volt. Úgy érzem sikerült. Láthatta a város, hogy mit hoztunk létre, s milyen lelkesedéssel adtuk elő az örök darabot. Jó a társaság, tulajdonképpen jelen van minden(ki), ami szükséges egy sikeres előadáshoz. A fiatalabbak megjelenítik az álmokat, én pedig inkább a realitást képviselem, de így egész a darab, teljes a produkció. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!