Kultúra

2011.01.07. 12:11

Médiatörvény - Brit lap kommentárja szerint módosítani kellene a jogszabályt

Bizonytalanul indult Magyarország európai uniós soros elnöksége, hiszen a félév napirendjének gördülékeny bevezetése helyett a kormánynak a sajtószabadság aláásásával fenyegető médiatörvényt ért nemzetközi és honi bírálatok viharával kell megküzdenie - írta pénteki szerkesztőségi kommentárjában a Financial Times című brit napilap.

MTI

A brüsszeli bürokraták kedvenc olvasmányai közé tartozó újság szerint (amely ugyanebben a számában beszámolt a miniszterelnök külföldi tudósítóknak tartott budapesti sajtótájékoztatójáról is) "a törvényt újra kell gondolni". A sajtószabadság és a véleménynyilvánítási szabadság olyan alapvető jogok és európai értékek, amelyek nem kompromittálhatók - fogalmazott a lap a "Magyarország a veszéllyel táncol" című cikkben.
   
A médiatörvénnyel kapcsolatos két fő aggodalomként a Financial Times (FT) a "bénítóan nagy" bírságokat említette, valamint azt, hogy a törvény betartatására hivatott médiatanácsot "kilencéves időtartamra kinevezett Fidesz-hívekkel töltötték fel".
   
A kommentár szerint ésszerű az, hogy korszerűsíteni kell olyan törvényeket, amelyeket az események túlhaladtak. Az is igaz lehet, hogy az új törvény sok cikkelye más EU-tagállamok médiaszabályozásában is feltűnik. De olyan államokról van szó, amelyek a sajtószabadság terén maguk sem rendelkeznek makulátlan teljesítménnyel - tette hozzá az újság, Olaszországot említve példaként.
   
A kommunizmus bukása óta a közép-európai országokban időnként jóváhagytak olyan törvényeket, amelyek papíron rosszak voltak, de gyakorlati alkalmazásuk a polgári szabadságjogok folyamatos megsértése nélkül történt - vélte a lap, amely szerint a magyar médiatörvény is ilyen példává válhat. Az ugyanakkor nem jó módja a törvényhozásnak, hogy a politikusoktól válik függővé egy-egy hibás jogszabály "ki nem használása" - áll a cikkben.
   
Az új törvényben a FT szerint benne van annak a kockázata, hogy az öncenzúra légkörét teremti meg, még akkor is, ha a drákói bírságokat soha nem róják ki.
   
Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, kormánya módosítja a törvényt, ha az Európai Bizottság azt jónak látja. "Budapestnek meg kellene takarítania a bizottság idejét, és magától módosítania kellene a törvényt" - írta a londoni újság.


(http://www.ft.com/cms/s/0/220509ca-19cd-11e0-b921-00144feab49a.html#axzz1ALA5wMnM" target="_blank")


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!