Kultúra

2011.01.19. 18:18

Liszt Ferenc-év: a zongoraművész bicentenáriumát ünnepeljük

Liszt Ferenc (1811–1886) születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén. A magyar UNESCO Bizottság javaslatára, 2011-et nemzetközi Liszt-évnek nyilvánították.

Sinkovics Eta

Az évfordulóra számos programmal, koncerttel emlékeznek itthon és külföldön egyaránt. Szűkebb pátriánkban is, mi több a megyeszékhelyen a nevét viselő általános iskolában éppen ma nyitják meg a Liszt Ferenc évet.

A bicentenárium nemcsak arra kínál lehetőséget, hogy a zeneszerző műveit – zongoraművek, szimfóniák, rapszódiák, egyházi művek – gyakrabban hallhassuk, hanem arra is, hogy életének főbb állomásait felidézzük. A magyar Liszt Ádám és az osztrák Lager Mária Anna gyermekeként 1811. október 22-én az egykori Sopron vármegyében, Doborjánban (ma Ausztria) született. Kora legkiválóbb zongoraművésze és egyik legnagyobb zeneszerzője.


Rendkívüli tehetsége korán megmutatkozott, fellépett Sopronban és Pozsonyban. Tanulmányait Bécsben majd Párizsban folytatta. Az 1840- es években már Európa-szerte ismert zongoraművész. Több esztendőn át Weimarban a hercegi udvar karnagya volt. Zeneszerzői munkássága a hatvanas években teljesedett ki, és ugyancsak ekkor kötött barátságot Wagnerrel. 1875- ben kinevezték a budapesti Zeneakadémia elnökének, ahol tanított is. Élete utolsó évtizedeit megosztotta Budapest, Weimar és Róma között. Gyakran ellátogatott Bayreuthba, ahol 1886. július 31- én halt meg, 75 éves korában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!