Kultúra

2011.01.27. 11:27

FT: Martonyi szerint könnyen rendezhetők a médiatörvényes EU-észrevételek

A magyar médiatörvénnyel kapcsolatos brüsszeli jogi észrevételek könnyen rendezhetők - idézte Martonyi Jánost a Financial Times, amely szerint ez a vélemény az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy Budapest "a nemzetközi elmarasztalásokkal szembesülve" kész változtatásokat végrehajtani a jogszabályban.

MTI

   
A liberális irányultságú londoni gazdasági-politikai napilap előfizetéses online változatán szerda este megjelent interjúban a magyar külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a EU-bizottság által megfogalmazott kifogások "szűk körűek". Martonyi János "politikailag motiváltnak" minősítette a baloldali irányzatú pártok azon bírálatait, amelyek szerint az új törvény lehetősé teszi a kormány számára az ellenzék hangjának elfojtását a médiában - írta a brit lap.
   
"A magyar médiatörvény ügye páneurópai politikai csatározás tárgyává vált" - mondta a magyar politikai a Financial Timesnak.
   
A lap idézete szerint Martonyi János kijelentette: "egyes politikai családok úgy érezték, hogy talán ez az a téma, amelyet saját politikai céljaikra felhasználhatnak".
  
 A Financial Times szerint ugyanakkor a médiaügyekért felelős EU-biztos, Neelie Kroes múlt pénteken Budapestre küldött levelében - amelyet a brit lap megszerzett - azt írta: a bizottsági jogászok által elvégzett "elsődleges vizsgálat" "komoly kételyeket" vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a törvény megfelel-e az uniós szabályoknak.
  
 Az írás szerint mindazonáltal a levél a jogszabálynak mindössze három kitételére összpontosít: a kiegyensúlyozott híradás követelményére, a külföldi médiára is kiterjedő korlátozásokra, és arra az előírásra, hogy minden médiaszervezetet be kell jegyeztetni az országos szabályozó szerveknél.
   
A Financial Times szerint fennáll annak a kockázata, hogy a törvénnyel kapcsolatos vita beárnyékolja a magyar EU-elnökséget, Martonyi János ugyanakkor azt mondta a lapnak: úgy gondolja, hogy a levélben felvetett "korlátozott aggályok" lehetővé teszik, hogy a kormány gyorsan túljusson az ügyön.
   
"Amióta elolvastam Kroes asszony levelét, jóval kevésbé aggódom azon lehetséges káros hatás miatt, amelyet e médiasaga gyakorolhat elnökségünkre" - idézte a Financial Times online kiadása a magyar külügyminisztert.
   
  "Ha összevetjük a politikai vitát és mindazon nyilatkozatokat, amelyek röviden szólva a baloldalról hangzottak el, és ezeket összehasonlítjuk Kroes asszony levelének tartalmával, akkor megértjük, miről is szólt mindez" - fogalmazott az interjúban Martonyi János.
  
 A Financial Times mindazonáltal felveti, hogy a médiatörvénnyel kapcsolatos bírálatok közül nem mindegyik érkezett a politikai baloldalról, hiszen az egyaránt jobbközép pártok vezette német és francia kormány is nyilvánosan kritizálta a jogszabályt. Martonyi János szerint azonban ezeket a kifogásokat visszavonták - írta a brit lap.

 


A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik