Kultúra

2011.01.07. 12:22

A Süddeutsche Zeitung kommentárja a médiatörvényről

Orbán Európa ellen címmel közölt kommentárt pénteken a magyar médiatörvényről a Süddeutsche Zeitung. A német liberális napilap munkatársa, Martin Winter megállapítja: az új törvény természetesen nem vezet be cenzúrát, és formailag nem korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát, továbbá biztosítja a jogorvoslat lehetőségét.

MTI

Egyúttal azonban olyan, szabályokból, feltételekből, figyelembe veendő körülményekből és fenyegetésekből álló hüvelykszorítóba fogja az újságírókat, hogy a médiumok csak igen korlátozottan tudnak eleget tenni a demokrácia szempontjából létfontosságú feladatuknak: a hatalom és a hatalmasok ellenőrzésének.
   
A kommentátor kétségbe vonja, hogy "Orbánt az etnikai kisebbségek, a gyermekek vagy általában az emberi méltóság védelme vezette volna. Orbán olyan ember, aki egyetlen alkalmat sem mulaszt el a piaci erők játékának dicséretére, és a legszívesebben felszámolná az államot és annak hatóságait. Hogy egy ilyen valaki olyan törvényt erőltet, amely ellentmond a szabad erők játéka elvének, és a sajtóra kafkaian tekervényes előírásokat kényszerít - ez arra utal, hogy Orbán a hatalom hosszú távú biztosítására törekszik."
   
Winter meglátása szerint a kormányfő "lélegzetelállító ütemben alakítja át a magyar társadalmat, annak tudatában, hogy igazi forradalmon kell átvezetnie az országot. Ez  kockázatos út, amelynek során előnyös lehet ellenőrzés alá vonni a sajtót, amely hajlamos akadályokat gördíteni a kormányok útjába - például leleplezések révén. Sajtótörvényével a kimondottan öntudatos Orbán odahaza talán politikai előnyre tehet szert, ám árt az Európai Unió tekintélyének.
   
Az Európai Uniónak nem lehet és nem szabad elfordítania a fejét. Konfliktus fog, sőt konfliktusnak kell bekövetkeznie Brüsszel és Budapest között. Az európaiaknak meg kell mondaniuk, mekkora jelentőséggel bír  közösségükön belül a sajtószabadság, és mely megsértéseket nem hajlandók többé elfogadni. Ha Magyarország elzárkózik e definíciós gyakorlat elől, akkor magának árt. Magyarország jövője ugyanis Európában van, ezt azonban Orbán nem szavatolja - bármennyire sikeresnek tűnik is ő pillanatnyilag honfitársai szemében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!