Kultúra

2010.12.20. 13:00

Karácsony előtti megbocsátás a zalai könyvtárakban

Díjmentesen, késedelmi pótlék kifizetése nélkül vihetik vissza a lejárt határidejű kikölcsönzött köteteket az olvasók a hétfőtől a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei Könyvtárba - mondta el Kiss Gábor könyvtárigazgató az MTI-nek.

MTI

Mintegy félezer dokumentummal csaknem 150 olvasó tartozik a könyvtárnak. Mindez az intézmény 260 ezres állományához képest talán kevésnek tűnik, de a problémát leginkább az jelenti, hogy a legkeresettebb, legértékesebb kötetek nem érkeznek vissza határidőre a könyvtárba - közölte az igazgató, hozzáfűzve, hogy a kikölcsönzött dokumentumok, CD-k, DVD-k ára ma már elérheti a 8-10 ezer forintos értékhatárt is, ami a könyvtárnak komoly anyagi veszteséget jelent.
   
Az intézménynek biztosítania kell, hogy ezekhez a vagyontárgyakhoz, dokumentumokhoz minél többen hozzáférhessenek, de ezt gyakran csak késedelmi díjjal lehet kikényszeríteni. A kisebb tételeknél az emberek általában rendezik az ügyeiket, a gond inkább a legkeresettebb, legértékesebb dokumentumokkal, a vizsgákhoz szükséges irodalommal kapcsolatban merülnek fel.
   
Sok-sok tízezer forintra rúg a pénzbeli kár és olyan kötetek, tanuláshoz szükséges anyagok, lemezek tűnnek el, amelyeket az amúgy is szűkre szabott költségvetés mellett nehéz pótolni. A zalaegerszegi megyei könyvtár évente 8-9 millió forintot fordít a dokumentumok beszerzésére, de a kintlévőségek miatt még kevesebb kötetet tudnak beszerezni.
   
Az eddigi tapasztaltok szerint a karácsony előtti, "megbocsájtás" napjaiban az olvasók fele él a lehetőséggel, így a könyvtár visszakaphatja és újra kölcsönözni tudja azokat a köteteket, amelyeket az olvasók mindeddig elfelejtettek visszavinni.
   
Kiss Gábor elmondta; a könyvtár 5-40 ezer forintig terjedő tartozás miatt idén harminc bírósági ügyet indított. A legemlékezetesebb jogi procedúra egy 44 ezer forintos tartozás volt, amelyet lakhelyváltoztatás miatt két városi bíróság is párhuzamosan tárgyalt. A hosszú procedúra végül úgy oldódott meg, hogy a könyvtár munkatársai Londonban megtalálták a "feledékeny olvasót", aki miután hazautazott, kifizette a bírságot.
   
A könyvtár történetében egyébként az eddigi legnagyobb késedelmi díj - amelyet nem tudtak érvényesíteni - 86 ezer forint volt, ezt egy folyamatosan költöző, nehéz anyagi körülmények között élő család halmozta fel.
   
A zalaegerszegi Apáczai művelődési központ könyvtárába fél éve 70 olvasó közel 750 ezer forint értékben mintegy félezer kötet "felejtett el" visszavinni - mondta el Matusné Gáll Éva könyvtáros-népművelő az MTI-nek. Hozzátette; azért csatlakoztak az akciókhoz, mert szeretnék bírósági procedúra nélkül visszaszerezni ezeket a könyveket.
   
Nitsch Erzsébet, a József Attila Városi Könyvtár igazgatója szerint a nemtörődömség, az oda nem figyelés mellett a késésekben szerepet játszik az időhiány is. A városi könyvtár azért is csatlakozott az akcióhoz, hogy aki eddig elfelejtette visszahozni a könyveket, az most szégyenkezés nélkül megtehesse, így már két éve várt dokumentumok is visszakerültek a könyvtárba.
   
A városi könyvtár évközben úgy szeretné elkerülni a késedelmi díjak felhalmozódását, hogy már a beiratkozáskor elkérik az olvasók telefonos és e-mail-es elérhetőségét, és felhívják a figyelmet a késlekedésre, de sokan még így sem tudják betartani a határidőket - jegyezte meg Nitsch Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!