Kultúra

2010.12.28. 17:10

2010 a Kutyakölykök és a Zalai Táncegyüttes fellépő éve volt

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Zalai Táncegyüttes. Rengeteg fellépésen vannak túl, s ez nemcsak a nagyegyüttesre, hanem a Kutyakölykökre is elmondható. Merthogy az egyik nincs a másik nélkül, s fordítva is elmondható.

Sinkovics Eta

S mindemellett a legközösebb pont mindegyikben Varga János művészeti vezető, koreográfus személye. De hát mostanra sokak által ismert, hogy a Zalai Táncegyüttesből verbúválódott csapat, a Kutyakölykök, rendkívül sikeresen szerepelt a Csillag születik televíziós tehetségkutató versenyen. A népszerű formáció közel száz alkalommal lépett közönség elé ebben az évben. Hívták őket az ország minden tájára.

– Egyre kevesebb idő jutott próbákra, ezért november elsejével mindkét együttessel befejeztük a fellépéseket. Annál is inkább, mivel szeretnénk megújítani a repertoárunkat, készülünk a Zalai Táncegyüttes március 13-ai önálló estjére, ahol természetesen a Kutyakölykök is új koreográfiákkal mutatkozik be – indokolta a szereplések szüneteltetését Varga János.

Amúgy a nagyegyüttes is sokfelé megfordult az elmúlt hónapokban itthon és külföldön egyaránt. A már hagyományos sárvári nemzetközi folklórfesztiválon éppúgy felléptek, mint a soproni táncfórumon vagy a budapesti borfesztiválon, utóbbinak öt éve minden alkalommal ők adják a záróműsorát. De megyénkben is számtalan rendezvényen, falunapon tapsolt nekik a közönség. Idén a szakmailag rangos Zalai Kamaratáncfesztivál megrendezése is fontos feladatnak számított az együttes életében, ahol előadásukkal több díjat is kiérdemeltek.


A testvérvárosi fellépések és a romániai turné mellett kiemelt jelentőségűnek említette Varga János a ciprusi nemzetközi néptáncversenyfesztiválra történő meghívásukat, ahonnan az egyik fődíjjal térhettek haza. S aztán a nyaranta már több mint évtizede visszatérő vajdaszentiványi és nyárádselyei nemzetközi tánctáborok idén sem maradtak el...

– A Zalai Táncegyüttes továbbra is elkötelezettje az autentikus folklórnak, ez az alap. Fontos számunkra a hagyományápolás, de természetesen nem jelenti azt, hogy ne tennénk néha kalandozásokat a táncszínház felé, mint például a Mátyás mesék című darab esetében. Ugyanakkor a néptáncra épülő, táncszínházi elemekkel dolgozó Kutyakölykök bemutatói is tágították az érdeklődők körét, rendkívüli népszerűségnek örvendnek a közönség körében. A két vonal jól megfér egymás mellett, így egészséges – hangsúlyozta a művészeti vezető.

Örömmel számolt be arról, hogy végre két próbateremmel rendelkeznek. Ennek híján gyakran előfordult, hogy az utcán ropták, ugyanis, ha a nagyegyüttes vagy annak kéthárom utánpótlás csoportja szeretett volna gyakorolni, nem volt más lehetőség, mint a Kispesti utcai székházuk előtti útszakasz...

– Sikerült a próbatermünk alatt lévő raktárat megszereznünk, ami megváltást jelentett számunkra. Az önkormányzat segítségével felújítottuk a helyiséget, s nemcsak próbateremnek használhatjuk, hanem immár régi, dédelgetett vágyunknak is eleget tudunk tenni: itt tartjuk ugyanis a táncházakat. Az ősszel indítottuk be a programunkat, amellyel a város közönségét szólítottuk meg. Úgy éreztük, nagy szükség lenne erre a közösségi formára, s jól gondoltuk. Nagyon szeretik, többféle korosztály találkozik egy-egy alkalommal, s jó látni, ahogy élvezik a muzsikát, a táncot. Óriási igény mutatkozik rá. A jobb ráhangolódás érdekében táncház-előkészítő tanfolyamot is indítottunk – sorolta a legújabb kezdeményezésüket Varga János. S itt említjük meg, hogy a Zalai Táncegyüttes a tőlük elkerült tehetséges fiatalokkal továbbra is tartja a kapcsolatot, így például a közelmúltban a Budapest Táncegyüttes művésze, Hajdú Flórián tartotta a táncházi foglalkozást. Nemcsak felnőtteket invitálnak e hét végi néptáncos programra, hanem gyerekeket is. S nekik újabb „elfoglaltságot” kínálva, januártól játszóházat szerveznek, ahol népi kismesterségekkel ismerkedhetnek meg, utalt közművelődési tevékenységükre Varga János.


Az újdonságok sora még nem ért véget. Merthogy a régi zalásokból összeáll a Zala Senior együttes Rácz Petra vezetésével, akik a Zalai Táncegyüttes márciusi önálló estjén ugyancsak bemutatkoznak a közönségnek...

– A táncosaink hatalmas energiával bírnak, egész éven át színpadról színpadra léptek – mondta Varga János. Fáradhatatlanságuk annál is értékelendőbb, hogy munka és tanulás mellett – olykor bizony nehéz egyeztetés árán – hódolnak szenvedélyüknek. Ezekben a hónapokban lemondtak a nyilvánosságról, hogy az alkotómunkára összpontosíthassanak. Varga János 18 éve a Zalai Táncegyüttes vezetője. Erdőmérnök, közgazdász, néptáncoktató. Egyetemi évei alatt került közel a néptánchoz.



Kutyakölykök - olvassa el dossziénk cikkeit ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!