Kultúra

2010.11.02. 18:29

A szépfiú - Íme könyvsorozatunk kilencedik kötete

Ezen a héten Guy de Maupassant (1850–1893) A szépfiú című regényét kínálja lapcsoportunk. A mű a harmadik francia köztársaság első évtizedeinek szatírája. Az író érzékletes képet fest a bankárvilággal összefonódó államhatalomról, a megvesztegetett politikusokról, a tisztességtelenül manipulált sajtóról és a kitartott nőkről.

Magyar Hajnalka


Elborult elme

A francia szerző hosszan készült az írói pályára, de aztán annál önemésztőbb tempóban ontotta a műveket. Tíz év alatt 6 regényt (elsőként az Egy asszony élete címűt), 19 novelláskötetet, temérdek útirajzot, cikket publikált. A szépfiú (1885), amelyben a főhős a sármja révén érvényesül, olyan elsöprő sikert aratott, hogy néhány hónap alatt 37 kiadást ért meg. A megfeszített munka azonban felőrölte az író idegeit, elborult az elméje, s egy párizsi zárt intézetben halt meg.


A sármos törtető


A mű a harmadik francia köztársaság első évtizedeinek szatírája. Az író érzékletes képet fest a bankárvilággal összefonódó államhatalomról, a megvesztegetett politikusokról, a tisztességtelenül manipulált sajtóról és a kitartott nőkről. Főhőse, George Duray, az ambiciózus párizsi ifjú, aki befolyásos és gazdag szeretői segítségével gátlástalanul küzdi magát egyre feljebb a társadalmi ranglétrán. Cinikus törtető alak, aki vonzó megjelenése és erkölcsi romlottsága által próbál érvényesülni. A történet legújabb filmváltozatát – az eredeti, Bel Ami címen – Budapesten forgatták idén tavasszal, mégpedig Robert Pattinson főszereplésével. Partnerei egyebek közt: Uma Thurman, Kristin Scott Thomas és Christina Ricci.


Ajánló


E heti kötetünket Matusné Gáll Éva, az egerszegi Apáczai ÁMK könyvtárosa ajánlja. – Tizes éveim elején került először kezembe Maupassant műve. Szüleim könyvespolcán, a hátsó sorban elrejtve találtam rá, ami még izgalmasabbá tette e pikáns francia író könyvének titkos elolvasását. „Azé a világ, aki élheti, aki nem vesz, annak nem lesz” – vallja a főhős, aki rövid idő alatt egy kocsmáros fiából párizsi sajtóhatalmassággá válik. Sikertörténetében ráismerhetünk mai világunk fonákságaira is. Ritka az olyan író, akinek művei könnyen olvashatók, ugyanakkor igazi irodalmi értéket képviselnek. Maupassant ilyen.


A 9. kötet, A szépfiú mindössze 990 Ft-os áron megvásárolható mától november 9-ig a hírlapárusoknál. A sorozat egyes kötetei vagy akár a teljes sorozat megrendelhető a napilapban megjelentetett megrendelőszelvényen vagy weboldalunkon.


 A kedvenc könyveim rovat - Klikk ide!

 



 


 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!