Kultúra

2010.10.31. 14:28

Időtlen zenekar - a '80-as évek alternatív zenei örökségét viszik tovább

A hazai underground zene ismert képviselői, köztük néhány zalai zenész is tagja annak az Időtlen nevű formációnak, amely a 80-as évek legendás együttesei, az URH, a Kontroll Csoport és a Sziámi dalaival turnézik országszerte. Az együttes gitárosa a Zalaegerszegen élő Polgár Péter, aki annak idején hat albumot készített a Sziámi tagjaként.

Gyuricza Ferenc


A legismertebb hazai rockzenész az elmúlt napokat Budapesten töltötte, hiszen néhány napos próbát követően az Időtlen zenekarral telt ház előtt lépett fel az A38-as állóhajón. Emellett saját formációja, az Odett és a Go Girlz is folyamatosan turnézik, ugyancsak a héten Veszprémben álltak színpadra.

- Nincs okom panaszra, folyamatosan járjuk az országot - mondta Polgár Péter. - Az Időtlen zenekar megalakulásának első apropóját az adta, hogy egy hazai könyv- és lemezkiadó Underground katalógus cím alatt megjelentett egy sorozatot, amely az alternatív zenei színtár mintegy húsz albumát tartalmazta. Ebben a sorozatban a Kinopuskin, a Kampec Dolores, a Balaton, a Bizottság, a Kontroll Csoport és további ismert zenekarok által készített kiadványok mellett két Sziámi lemez is szerepelt. A sorozat megjelenése apropóján, még tavaly novemberben szerveztek egy koncertet, ahol több zenekar mellett a Sziámi is fellépett, méghozzá majdnem ugyanabban a felállásban, mint ahogy 1997-ben abbahagytuk a közös munkát. Müller Péter Sziámi énekelt, Angler Ákos dobolt, Markó Tamás basszusgitározott, Soós Tamás Attila volt a szaxofonos, illetve jómagam gitároztam. Mi akkor nem is gondoltunk többre, az egyik legismertebb fővárosi koncerthelyszín, a Gödör Klub vezetői viszont láttak ebben a formációban fantáziát, és elhívtak bennünket egy újabb koncertre, amelyre már 2010 márciusban került sor.


Az első koncertet még Müller Péter Sziámi és az Első Osztályú Vidéki Srácok néven adták, később azonban felvették az Időtlen zenekar nevet. Közben némileg változott a felállás, Soós Tamás Attila színházi munkái és egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a közös munkát, ezért helyére a Kontroll Csoport egykori tagja, Újvári János lépett, illetve billentyűsként Horváth Bálint, női énekesként Bárdos Deák Ágnes, illetve második gitárosként Kirschner Péter is csatlakozott hozzájuk. A tagok mindegyike komoly zenei múlttal rendelkezik, még a 25 esztendős Horváth Bálint is tapasztalt és sokat próbált muzsikusnak számít az underground világában. Az így kialakult Időtlen zenekar következő nagy dobására szeptember 12-én került sor, amikor a Magyar Dal Napja apropóján újra a Gödör Klubban léptek fel.

- Az együttes a régi Sziámi dalok mellett az URH, valamint a Kontroll Csoport örökségét is továbbviszi, hiszen a tagok egy része ezekben a formációkban is játszott - folytatta Polgár Péter. - Tulajdonképpen a magyar underground krémjét jelentették annak idején ezek a csapatok. A sikereik már-már a popularitás határát súrolták, ám azért ez egy teljesen más világ volt. Az említett három zenekar, illetve az olyan hasonszőrű formációk, mint az Európa Kiadó, a Bizottság vagy a Balaton teljesen szembementek az akkori trendekkel, a diszkóval és poppal. A rock éppen kifulladóban volt, a punk nem tudott olyan szinten gyökeret ereszteni, mint Nyugat-Európában, így megnyílt a tér az alternatív zene előtt.

 

A gitáros hozzátette, az alternatív hullám majdhogynem teljesen amatőr mozgalom volt, az akkori zenekarokban összeverbuválódott fiatalok közül a legtöbben nem is számítottak képzett zenésznek, ennek ellenére a hazai rockzene nem tudott volna megújulni, ha nem ezek az underground csapatok törnek a kis klubokból. A szövegek ellenben nagyon erősek voltak, hiszen az alternatív zenei mozgalom az értelmiségeik körében volt erős, mind magukat a közreműködőket, mind a közönséget tekintve.

- Akárhogyan is alakult annak idején, a mai trendi zenének a ’80-as évek underground világa jelenti az alapját - magyarázta Polgár Péter. - A mai sztárok többsége bevallottan Lou Reed és a Velvet Underground örökségéből merít. Magyarországra később gyűrűzött be ez a hullám, de az akkori hazai képviselők nélkül biztosan itt is egészen más lenne a jelenkor zenei világa. Ezért is tartom nagyon fontosnak az Időtlen zenekar létrejöttét, hiszen mi tudjuk hitelesen megmutatni a mai fiataloknak, hogy mit is képviseltek, illetve mit jelentettek annak idején ezek az együttesek.

A Müller Péter Sziámi vezette Időtlen a zenekar a koncertjeire általában vendégeket is hív, szintén az alternatív színtérről. Játszott már velük Menyhárt Jenő, a legendás hírű Európa Kiadó meghatározó tagja, a Balatonból ismert Vígh Mihály, többek között Quimby, a Kispál és a Borz, a Balaton és a Budapest Bár soraiban is megfordult, újabban pedig szólópályán mozgó Frenk, de Polgár Péter lánya, Odett is. A következő koncertjüket november 19-én tartják szintén a fővárosi Dürer Kertben, decemberben pedig újra a Gödör Klub látja őket vendégül.

- Erre az estére szeretnénk meghívni a hazai rockzene egyik legismertebb és legmarkánsabb személyiségét, akinek neve legalább olyannyira összeforrt a nyolcvanas és kilencvenes évek világával, mint Müller Péter Sziámié - tette még hozzá Polgár Péter. - Emellett formálódik az országos túra is, több nagyvárosba is várnak bennünket, így a régión belül fellépünk majd Szombathelyen, Veszprémben és Pécsett is, Zalaegerszegről azonban egyelőre még nem kaptunk meghívást.

Az Időtlen zenekar a Gödörben - 2010. 09. 12.:

 

 

További zenei hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!