Kultúra

2010.09.05. 11:35

Tehetséggondozás vagy közelség? Hogyan választunk iskolát?

- Sorra jelentkeznek át a szülők kertvárosi lakcímekre, hogy a Liszt-iskolába járhasson a gyerek... - mesélte hüledezve egy egerszegi anyuka még a nyáron. A felvetés, mint alább kiderül, nem valóságtól elrugaszkodott. De vajon mi befolyásolja a szülőket az iskolaválasztásban, nyom-e a latba, hogy milyen az adott intézményben a tehetséggondozás?

Magyar Hajnalka

- Sokféle ok vezérelheti a döntést - szögezi le elöljáróban Szeli Gábor, a zalaegerszegi önkormányzat művelődési osztályának helyettes vezetője. - Nagyon sokan egy-egy konkrét pedagógus kedvéért döntenek valamelyik iskola mellett, mert hallották, hogy például a Marika néni milyen kedves. Ugyanígy szempont lehet az iskola irányultsága, idén a magyar - angol két tanítási nyelvű Belvárosi iskola a sláger, száznál is többen jelentkeztek a 30 helyre. De egészen prózai szempontok is dönthetnek: közel van a szülők munkahelye, a buszmegálló stb.

A Liszt-iskola kapcsán felvetett jelenséget jól ismeri, mint mondja, az iskola-, óvodaválasztási szezonban némi költői túlzással élve a fél város költözik. Legalábbis papíron.

- Hallottunk olyan, nem zalai esetről is, holgy üres építési telekre jelentették be állandó lakosnak a gyereket, csak hogy bejusson a megcélzott intézménybe - meséli Szeli Gábor. - Szép dolog a szabad intézményválasztás, de óhatatlanul azt eredményezi, hogy egyik helyen plusz osztályt kell indítani, míg másutt esetleg leépítés fenyeget. Ilyen feltételek mellett csak ábránd költséghatékonyan működtetni a közoktatást.

Az ostromlott intézmények persze máshogy élik meg mindezt, ők munkájuk - egyebek közt a tehetséggondozás -elismerését látják a növekvő érdeklődésben. A megye számos iskolája jeleskedik ebben, vegyünk mintát például a Liszt és az Eötvös tagintézményt magába foglaló Kertvárosi általános iskolában, ami tavaly egyebek közt épp a tehetséggondozásért részesült Zalaegerszegért díjban. Hanzséros Alajos igazgató hosszú lajstromot teríti elém. A lapok az elmúlt évek tanulmányi versenyeinek országos döntőkben elért előkelő helyezéseit mutatják, akkurátus táblázatokba rendezve.
 
Ráadásul a listában csak azok az eredmények szerepelnek, amelyeket az Oktatási Közlönyben meghirdetett, objektív kritériumok alapján szervezett országos versenyeken értek el a diákjaink.

Az évekre visszamenően kigyűjtött tanulmányi trófeák mellett a folyosókon tablók mutatják be az iskola büszkeségeit, az aulában pedig paravánon ismerkedhetnek a diákok a legfrissebben learatott babérokkal. Az eredménylista sokszínű, a gyerekek a környezetvédelem, informatika, matematika, természetismeret, sport terén épp úgy kiemelkedőt produkálnak, mint idegen nyelvben, versmondásban, kórusfesztiválon vagy rajzversenyen.

- A szülők egy része nagyon is odafigyel erre és alaposan tájékozódik - jegyzi meg Horváthné Kurucz Ibolya, az Eötvös-iskola tagintézmény vezetője.  - Sőt, arra is akadt példa, hogy a szülő áttekintette az egerszegi iskolák kompetencia mérés eredményeit, mielőtt bennünket választott...

Idén 5 első osztályt indítottak, kettőt a Lisztben (29, illetve 31 fővel), 3-at az Eötvösben (összesen 82 gyerekkel). A 142 elsősükkel alighanem tartják az egerszegi csúcsot. A tehetséggondozás alapvetően a felső tagozaton bontakozik ki, ám úgy tűnik, a szülők már időben szeretnék a szívük szerinti legjobb helyen tudni csemetéjüket. A sikert persze nem adják ingyen.

- A tanórai munka legfeljebb 20 százalékban alapoz meg egy értékes versenyeredményt, a java ezután következik  - kapcsolódik Gyurkó Gábor, az informatika munkaközösség vezetője, a versenyeredmények egyik fő csiholója. - Heti egy alkalommal tartunk délutáni felkészítést, ám elengedhetetlen a hétvégi házi feladat, ami egyáltalán nem vesznek rossz néven a gyerekek. Akadt például olyan tanulónk, Egyed Bálint, aki két egymást követő évben megnyerte az informatika országos csúcsversenyét, majd középiskolába kerülve ráismételt a győzelemre. Amihez nyúlt, arannyá vált a kezében. Most is van ilyen tanítványom...


- A gyerekek igenis szívesen dolgoznak, ha motiváltak - erősít rá Kurucz Ibolya. - Gyurkó tanár úr nagyon ért ehhez. Első varázs: nadrágot hord... Persze, ezen most nevetünk, de a gyerekeknek nagyon fontos, hogy férfikolléga is foglalkozzon velük. Legalább ilyen fontos a személyes, egyéni varázsa, amit magas szintű szakmai tudással spékel meg. És ezért szeretik. Ahogy alsóban a tanítónő két szép szeméért mindent hajlandók megtenni a diákok, ugyanúgy felsőben is elérhető ez. Számos kollégánk képes erre más területen is, ezt igazolják az eredmények.

A gyerekek egy része tehát maga is igényli hogy terheljék, szinte kivirul az új feladatoktól. Arra azért érdemes ügyelni, hogy ne táblázzuk be minden percüket: jazzbalett, uszoda, zongora, festőkör, külön matek... stb.

- Semmiképp nem általános ez a kép, bár akadnak gyerekek, akik tényleg rendkívül sokmindenben tehetségesek  - reagálnak az igazgatók, Gyurkó kolléga felé integetve szemükkel. Kiderül, a jeles tanerő hármasikreire (Eszter, Máté, Gábor) utalnak, akik idén már a Zrínyi-gimnázium padjait koptatják, ám korábban szintén sok és sokféle dicsőséget szereztek az intézménynek.

A tehetséggondozásban élen járó pedagógusok honorálására jelképes összegek és gesztusok állnak rendelkezésre, az iskola pályázatokon, saját lehetőségein belül igyekszik elismerni az erőfeszítéseket, ám mindez messze nincs arányban a teljesítménnyel.

- Evvel mindenki tisztában van, már amikor belevág - reagál Kurucz Ibolya. De a tehetséggondozás nagy szerelem, ami sokmindent képes feledtetni.

Sportban is
A beszélgetés után Hanzséros Alajos igazgató a tornaterembe siet. Felkészítője ugyanis annak a fiú kosárlabda csapatnak, ami az elmúlt tanévben a diákolimpia pécsi országos döntőjében 6. helyezett lett. A gyerekek a ZTE korosztályos csapatában edződnek, s e hétvégén az olaszországi Triesztben vesznek részt egy nemzetközi tornán. Amúgy Völgyi Péter, a ZTE felnőtt kosarasainak vezetőedzője, valamint Tóth Ádám, az egyik legígéretesebb ifjú játékos ugyancsak az Eötvös diákja volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!