Kultúra

2010.08.25. 05:40

Hamis pirulákra keserű gyógyír

Akár szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekménynek minősül majd a hamis gyógyszerek előállítása és forgalmazása, ha a parlament módosítja a büntető törvénykönyvet. Az elsősorban életmódhoz, testépítéshez köthető kókler készítmények leginkább interneten terjednek.

zaol.hu

 

Az ifjú hölgy ügyel arra, hogy mindig fitt legyen. Rendszeresen sportol, fut és az újfajta őrületnek, a kangoo-nak hódol. - A mozgás mellett csak és kizárólag vitaminokat fogyasztok, mást nem is szednék. Nem értek egyet azokkal - folytatta Alexandra -, akik mindenféle hókuszpókusszal akarnak izmos testre szert tenni.

Világszerte, így hazánkban is növekvő problémát okoznak a hamisított, sufnik mélyén kotyvasztott gyógyászati termékek. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület adatai szerint a hamisgyógyszer-piac növekedése évi 12- 16 százalék. A becslések alapján Európában a teljes gyógyszerpiac 10 százaléka lehet hamis, hazánkban pedig 3-5 százalékra becsülik ezt az arányt. A repertoárban elsősorban bizonyos életmódgyógyszerek, potencianövelők, növekedési hormon-termékek, izomtömegnövelő szteroidok, nyugtatók, valamint daganatos és szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére használatos szerek vannak. Ezeket nem gyógyszergyárakban, steril laboratóriumi körülmények között állítják elő, a hatóanyag nélküli vagy az emberi szervezetre káros hatású tablettákat gyakran betonkeverőkben vonják be festékkel.

Hazánkban szigorú törvény szabályozza a gyógyszerkereskedelmet, ez gyakorlatilag kizárja, hogy ilyen készítmények hivatalos forgalomba kerüljenek. A hatóságok rendszeresen ellenőrzik a forgalmazóhelyeket, patikákat. Az igazi veszélyt nyilván, nem is ezek, hanem az internetes kereskedések jelentik.

 

 

- A gyógyszerészet egyik legfontosabb értéke, hogy száz százalékig biztos minőségű gyógyszert ad a betegnek - bocsátotta előre dr. Varga Imre, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége Zala megyei elnöke. - Az internetes kereskedés és a hamisítási technológiák gyors fejlődése következtében sok olyan honlap jelent meg, melyek bizonytalan eredetű forrásból származó termékeket kínálnak. Ezek eredetije ráadásul hivatalos forgalomban csak receptre vásárolható, felírásuknak szigorú feltételei vannak. Persze, sokan kapva kapnak az alkalmon, s nemcsak recept nélkül, de a patikaárnál is olcsóbban a világhálón veszik meg a pirulákat. Fel sem merül bennük, ha valamit könnyen adnak, az gyanús.

Dr. Varga Imre hozzátette: a hamisítványok ellen úgy védekezhetünk, ha patikában vásároljuk meg gyógyszereinket. A szakember egyébként úgy véli: Zalában nincsenek illegális előállítással foglalkozó műhelyek, de Magyarországon jó eséllyel lehetnek.

Dr. Hámori Zsolt nagykanizsai ügyvezető háziorvos is egyetért a tervezett szigorítással.

- Az adott esetben életre is veszélyt jelentő hamisított szerek terjedésének megelőzése csak összefogással lehetséges - szögezte le. - Ez értendő úgy a törvénykezésre, mint a beteg meggyőzésére, az orvosszakma és a gyógyszergyárak kapcsolatára. Fontos lenne a páciensekben tudatosítani, hogy gyógyszereket véletlenül se vegyenek egymástól, interneten, vagy házaló ügynököktől.

 

Sokat nem kellene győzködni a Surdon élő Kollár Pálnét, akivel a nagykanizsai Biopatikában beszélgettünk.

- Mindig vagy itt, vagy valamelyik gyógyszertárban vásárolok - válaszolt kérdésünkre. - Szeretem, ha az, amit elfogyasztok, ellenőrzött minőség. Meg persze, az állandó kapcsolat is számít - ismerem az eladókat, bármilyen problémával nyugodtan fordulhatok hozzájuk, s ők is tudnak rólam mindent.

- Valóban kulcskérdés, ki, honnét vásárol - mondta dr. Fekete Ágostonné, a Biopatika tulajdonosa. - Sok termék kerül be Európába a szigorú minőségi körülmények megkerülésével. A hálózatokban értékesített, úgynevezett multi level marketing-áruk egy részét senki nem vizsgálja be, sok köztük a hamisítvány.

A kanizsai Top Fit Sport üzletben csak és kizárólag a testépítéshez használatos árut forgalmaznak. Mint azt Kisgyura Istvánnétól, az üzlet tulajdonosától megtudtuk: néhány vásárlójuk náluk is érdeklődik az illegális szerek után amelyekkel egyes edzőtermekben látják el őket.

- Fiatal, 17-18 éves fiúk jönnek és keresik azokat a bizonyos termékeket - magyarázta. - Annak ellenére, hogy egyáltalán nem eredményeznek szép izomzatot, sőt, éppen ellenkezőleg, nem egyszer kifejezetten ronda, gusztustalan lesz a végeredmény.

Az üzletben dolgozó alkalmazott, Matyovszky Melinda jelezte: boltjukban rendszeresen ellenőriz az ÁNTSZ, szinte hetente érkeznek az illetékesek.

- Átvizsgálják a papírjainkat, a készítmények csomagolását, a számláinkat, mindent - magyarázta. - Ebből is kitűnik: legális, hivatalos helyeken kizárt, hogy hamisítványok kerüljenek forgalomba.

Hasonlóan vélekedik Vágó László, a Szan-Dia Fitness -Wellness Központ vezetője is, bár a konditermek felelősségével nem ért egyet.

- Nem kifejezetten a konditermekben kell keresni a hamis készítményeket - fejtegette. - Mi például csak és kizárólag bevizsgált termékeket forgalmazunk, a hatóság minket is ellenőriz, ugyanúgy szem előtt vagyunk, mint a patikák. Ha egészségtelen dolgokat tartanánk, nagyon gyorsan megbuknánk. Ezeket inkább fű alatt árulják - ha valaki ilyesmit akar szedni, annak megvan a maga embere, akitől beszerzi az árut.

 

Érdekesen hangzik, de a szakember szerint előfordulhat: a szedés első időszakában fel sem tűnik, hogy hamisított készítmény került a kezünkbe. Merthogy pozitív hatásokat vélünk felfedezni magunkon - persze, erre is van tudományos magyarázat. Úgy hívják, placebo.

- Bár a hamisított készítmények a legtöbbször híján vannak hatóanyagnak, a terápiás tudat mégis gyógyít - így dr. Bedő Ildikó pszichiáter. - A placebo-hatás egyébként bevett gyakorlat, eszköz a gyógyító munkában, hatóanyag nélküli beavatkozást jelent. Azt gondolom, ezt nem kiküszöbölni kell, hanem etikusan használni - ami viszont a gyógyszerhamisítványokról nem mondható el.


Egy testület a  hamisítás ellen
● A hamisítás elleni hatékony fellépés érdekében jött létre a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület
 ● Harcolnak a szellemi tulajdonjogok megsértésének visszaszorítása érdekében
● Feladata a hamisítással kapcsolatos adatok feltárása
● Van mibôl meríteni, mindent hamisítanak, a ruházati termékektôl az élelmiszereken át a gyógyszerig

- Bár a hamisított készítmények a legtöbbször híján vannak hatóanyagnak, a terápiás tudat mégis gyógyít - így dr. Bedő Ildikó pszichiáter. - A placebo-hatás egyébként bevett gyakorlat, eszköz a gyógyító munkában, hatóanyag nélküli beavatkozást jelent. Azt gondolom, ezt nem kiküszöbölni kell, hanem etikusan használni - ami viszont a gyógyszerhamisítványokról nem mondható el.


Egy testület a  hamisítás ellen
● A hamisítás elleni hatékony fellépés érdekében jött létre a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület
 ● Harcolnak a szellemi tulajdonjogok megsértésének visszaszorítása érdekében
● Feladata a hamisítással kapcsolatos adatok feltárása
● Van mibôl meríteni, mindent hamisítanak, a ruházati termékektôl az élelmiszereken át a gyógyszerig


OLDALTÖRÉS: Szerintem

Szerintem (jegyzet)

Szerintem (jegyzet)

Szerintem (jegyzet)

Sajnos elég sok gyógyszert kell szednem – s bár napi rendszerességgel használom az internetet, még soha nem jutott eszembe, hogy ilyen-olyan portálokról vásároljam meg a patikaszereket. Biztosabb és biztonságosabb megoldásnak tartom, ha a cipôt a cipôboltból, a gyógyszert pedig a patikából szerzem be, s nem mondjuk, a benzinkútról. (Elnézést kérek a kutasoktól, de benzint sem vásárolnék mondjuk, a szomszéd Józsi bácsitól.) Szóval, száz szónak is egy a vége: gyógyszertárba megyek még akkor is, ha másutt féláron kínálgatják a pirulát.Mert utóbbi könnyen lehet keserû is.

OLDALTÖRÉS: Sok betegnek nincs pénze gyógyszerre

 

 

 

Sok betegnek nincs pénze gyógyszerre

Sok betegnek nincs pénze gyógyszerre

Egy, a Magyar Nemzet által ismertetett kutatás szerint minden második krónikus beteggel előfordul, hogy nem tudja kiváltani a receptre felírt gyógyszerét, mert nincs rá pénze.  (Folytatás itt!)

OLDALTÖRÉS: A termékhamisítás ellen

 

 

 

A termékhamisítás ellen

Több millió, vélhetően hamisított vagy kalózterméket tartóztattak fel az EU vámszervei 2009-ben, 43500 esetben léptek fel az unió külső határain - derült ki a bizottság most nyilvánosságra hozott éves jelentéséből. (Fotoytás itt!)

 

 

OLDALTÖRÉS: Válságban a patikák


 


 


 

Válságban a patikák

A patikák több milliárd forinttal tartoznak a forgalmazóknak, sokuk csőd közelbe került. Zalaegerszegen eddig egy patika zárt be, a még működők gondokkal küzdenek. (Folytatás itt!)

 

OLDALTÖRÉS: Csökkent 240 orvosság termelői ára

 

 

 

Csökkent 240 orvosság termelői ára

Csökkent, átlagosan 2,4 százalékkal több mint 240 generikus gyógyszerkészítmény termelői ára július elsejével. (Folytatás itt!)

OLDALTÖRÉS: Receptköteles gyógyszerek keringenek a neten

 

 

 

Receptköteles gyógyszerek keringenek a neten

Receptköteles orvosságokat forgalmaznak interneten, az ügyet bejelentés alapján vizsgálja az Országos Gyógyszerészeti Intézet, de még nem dőlt el, hogy milyen lépéseket tesznek az ügyben. (Folytatás itt!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!