Kultúra

2010.07.23. 11:54

Felsőoktatási felvételik - Augusztus 10-ig lehet jelentkezni a pótfelvételikre

Augusztus 10-ig lehet jelentkezni a pótfelvételikre az Oktatási Hivatalnál - közölte Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI

Mint hozzátette, a szeptemberben kezdődő tanévre egyelőre több mint 42 ezer diákot nem vettek fel a 140 ezer jelentkező közül, ők csak költségtérítéses képzésre jelentkezhetnek. Összesen 479 képzés közül lehet választani.
   
A 479 közül 159 alapképzés, 6 egységes, osztatlan képzés, 254 mesterképzés (ebből 120 tanári szak) és 60 felsőfokú szakképzés. Kizárólag egyetlen felsőoktatási intézménybe és egyetlen képzésre adhatják be a tanulók a papírjaikat - mondta Dux László.
    A pótfelvételin a ponthatárokat ugyanott húzzák meg, mint az elsőkörös felvételin, tehát ez a lehetőség azokat érinti, akik a pótfelvételi lapon megjelölt képzésre nem jelentkeztek, vagy korábban más területre jelentkeztek és ott nem nyertek felvételt.
   
A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a pótfelvételiről a www.felvi.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők. A kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz kell eljuttatni, ahol azokat feldolgozzák. Elektronikus úton is lehet jelentkezni a pótfelvételire, a jelentkezési lap elérhető az Educatio Kft. ügyfélszolgálatán és a felsőoktatási intézményekben.
   
Dux László elmondta: a most felvettek egyharmadának már van egy középfokú nyelvvizsgája, további 10 százalékuknak pedig felsőfokú nyelvvizsgája. A legnagyobb, 6,39-szeres túljelentkezés a művészeti képzésben volt, ezt követi a jogi (4,27-szeres) és a sporttudományi (3,56-szoros) képzés.
   
A helyettes államtitkár "némi pályakorrekciós lehetőségként" is említette a mesterképzésre való jelentkezést, amely területre 16.119 hallgatót vettek fel, négyszer annyit, mint 2008-ban. A mesterképzésre 84 százalékban államilag támogatott képzésre vették fel a jelentkezőket, a legtöbbet, 3205 hallgatót a bölcsészettudományi képzési területre. Ezen a téren az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) volt a legnépszerűbb, ide 1763-an kerültek be.
   
Dux László hangsúlyozta: "a tanárképzés legsúlyosabb problémái továbbra sem tekinthetőek megnyugtatóan megoldottnak", annak ellenére, hogy egyes szakokra - mint magyar nyelv és irodalom, idegen nyelvek, művészeti oktatás - akár több százan is jelentkeztek.
   
Ellenpéldaként jelölte meg a természettudományos - fizika, kémia, biológia - szakokat, amelyekre ebben az évben mindössze 35 tanulót vettek fel, ez a szám viszont "biztosan nem tudja pótolni a nyugdíjba menőket". További problémaként említette, hogy a tanár szakon végzettek egyáltalán nem biztos, hogy tanárként helyezkednek el.
   
A pedagógus-utánpótlás megszervezését, a pályára kerülés és a pályán való megmaradás elősegítését a helyettes államtitkár a következő esztendők komoly feladatának nevezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!