Kultúra

2010.06.29. 02:27

Palócföld öröksége

Zalaegerszeg - A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megnyitották az uniós támogatással megvalósított fejlesztési program új elemét, az Észak-magyarországi falu tájegységet.

Magyar Hajnalka

A tálalás minden korábbinál szemléletesebb, a 21. század embere is eleven tapasztalatként élheti meg a Palócföld paraszti örökségét - tájékoztatta szerkesztőségünket a múzeum. A Skanzen nyolcadik tájegysége az Ipoly és a Bodrog közötti, folyóktól szabdalt hegyvidéki terület, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és a történeti Gömör 19-20. századi paraszti kultúráját, elsősorban építészetét és lakáskultúráját mutatja be. Főként a szegény és középparaszti rétegekre koncentrál, de megjeleníti a kisnemesi utódok, vándoriparosok (teknővájók, drótos tótok), az Alföldön és Dunántúlon idénymunkát vállaló summások és az uradalmakba elszegődő cselédek életvitelét is. Mindez 12 lakóházban és 26 melléképületben elhelyezett közel 5000 eredeti műtárgyban testesül. A házak temperálhatók, egész évben fogadják az érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!