Kultúra

2010.06.16. 16:35

Az Alkonyat folytatódik, ezúttal Hajnalhasadás lesz vámpírmódra

Megszokhatta a jó időtöltést szerző olvasmányokat szerető vásárló: a legnagyobb várható sikereket a kiadók mindig karácsonyra vagy a nyár eleji könyvhétre időzítik. Nem volt ez máshogy a tinik egyik kedvenc sorozatával sem, amely eladási rekordokat döntöget és visszacsalta az olvasást a fiatalabb korosztály életébe.

Horváth Viktória


Az amerikai sikerszerző, Stephenie Meyer Alkonyat sorozatának legújabb darabja nemrég jelent meg Magyarországon, Breaking Dawn, azaz Hajnalhasadás címmel. Persze a könyv rajongói valószínűleg már tisztában voltak a történettel, hiszen kalózfordítások nyomán rengeteg emberhez eljutott, néhányak számára mégis érdekes lehet, hogyan folytatódik a történet. A sztori ebben a negyedik és egyben utolsó részben éri el csúcspontját: Bella, akit az előző részben sikeresen megmentettek a vámpír Victoria és szövetségesei támadásától, hamarosan végez a középiskolával.

Ám őt sokkal jobban foglalkoztatja az esküvője és vámpírrá válása, utóbbit újdonsült férje, Edward nem támogatja. Bella a nászúton teherbe esik, amellyel az életét veszélyezteti, s alig egy hónapnyi terhesség után megszületik kislányuk, Renesmee, akiről rögvest kiderül, nem egyszerű gyermek.

Az időközben vámpírrá váló Bella és kis családja boldogságát a Volturi, vagyis a vámpírok királyi családjának feltűnése veszélyezteti, akik – egy ősi törvényre hivatkozva – mielőbb halva szeretnék látni a különleges gyermeket. A négy részes sorozat leg- hosszabb kötete a Hajnalhasadás – a napokban röppent fel a hír, hogy emiatt két részben fogják leforgatni a belőle készülő filmet is –, s a történet szempontjából is a legeseménydúsabb. A rajongók által legjobban várt esküvőn és a pár szerelmének beteljesedésén túl rengeteg izgalmat és akciót tartalmaz a regény, kezdve a vérfarkasok szövetségétől egészen a szövetséges vámpírok érkezéséig, akik próbálják megvédeni a kis Renesmee-t.

Akik már olvasták és szerették Meyer korábbi három könyvét, nem csalódnak, mert a szerző jól forgatja a tollát ezúttal is, ezért hol izgulhatunk a főhősért, hol pedig átélhetjük boldogságukat. A könyv érdekessége, hogy több fejezetnyi történést Jacob, a vérfarkas szemszögéből láthatunk, ami egészen új oldaláról mutatja be az érzelmeket. Akik csak most kaptak kedvet a sorozathoz, azoknak nem ajánlanám, hogy az utolsó kötettel kezdjenek: túlságosan hosszú és néhol vontatott, előbb eddzék magukat a korábbi köteteken! Vízparti olvasmánynak viszont kiváló, ha eltekintünk igencsak hatalmas méretétől. Külön strandtáskát igényel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!