Kultúra

2010.05.11. 06:09

Nem realista, aki nem hisz a csodában: Eperjes Károly

Eperjes Károly színművész munkájában sikerként értékeli mindazt, amit művészeti tanácsadóként a nemrég elhunyt Bujtor Istvánnal, illetve a helyébe lépő Oberfrank Pállal eddig végzett a veszprémi Petőfi Sándor Színházban.

zaol.hu

 

- Annyi fájdalom és böszmeség után el kellett jönnie ennek a pillanatnak - mondta a Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművész. - Ébred a nemzet, van remény. Bár kisebbfajta csodát kell tennie az új kormánynak, én hiszem, sikerülni fog. Mert nem realista az, aki nem hisz a csodában - mivel az élet maga is egy csoda.

- Pár évvel ezelőtt több helyütt azt mondta: az emberiség történelme legnagyobb kataklizmája előtt áll. Aztán jött a gazdasági világválság - erre gondolt?

- Nemcsak erre. Amire én gondoltam, annak még előtte állunk. Napjaink válsága tovább mélyül - és nem azért, mert a pénz bajban van, hanem mert szellemi-lelki viharba került az emberiség. Félnünk nem kell, mert bár az Isten útjai kifürkészhetetlenek, ha az ember önmaga ellen fordul, az Úr is közbeavatkozik.

 

- Bujtor István halálával nagy teher szakadt az ön és az új direktor, Oberfrank Pál nyakába.- Bujtor Pistával 2 éve vettük át a teátrumot, s mínusz 70 millióból plusz 60-at csináltunk, majd két alkalommal is elnyertük a legjobb előadásnak járó címet a vidéki színházak találkozóján, s felterjesztettek minket az év színháza címre is. Ebből azt szűröm le, jó úton járunk, a közönség visszatalált hozzánk.

- Hol láthatjuk Önt?

- Filmforgatásról tárgyalok, erről többet nem árulhatok el, nem szeretném elkiabálni. Az Új Színházban Moliére-t, Molnár Ferencet, Shakespeare-t, Nagy Ignácot játszom, a soproni színházban Tamási Áront, illetve önálló estemmel járom az országot. Veszprémben a Száll a kakukk fészkére, az Indul a bakterház és a Pillantás a hídról ad elfoglaltságot.

- Említette a betegségét: mennyire játszott szerepet benne a kimerültség, a fáradtság?

- Arra hívnám fel a figyelmet, hogy senki nem tudhatja előre, mikor hal meg a legfontosabb munkatársa. Én sem gondoltam rá, mégis bekövetkezett. Amit addig ketten csináltunk a Pistával, azt az új igazgató kinevezéséig egyedül kellett vinnem. Ha akkor odadobom a gyeplőt, 120 ember elveszíti a munkáját, vagy szétesik a színház. Nem önszántamból dolgoztam annyit, a helyzet ezt követelte meg.

- Tervez direkt szerepvállalást a politikában?

- Nem tudok hivatásszerű politikai feladatról.

- Nem tudok hivatásszerű politikai feladatról.

 

-  Eperjes Károly (Szamóca ) 1954. február 17-én született Hegykőn.     
-  1980-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1980 és 81 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház, majd 1981-től 1983-ig  a Nemzeti Színház tagja.   
- 2008 óta a Veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója.   
- Több tucatnyi filmben játszott: a Rokonok,  a Hídember, a Glamour, a Hippolyt, a 6:3, avagy játszd újra Tutti, a - Csapdlecsacsi, a Legényanya,  az Eldorádó, a Hanussen, az Uramisten és a Tanítványok szerepel a listán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!