Kultúra

2010.01.25. 06:29

Startol a Százarcú boszorka!

Szülők, pedagógusok, könyvtárosok és persze gyerekek figyelmére egyaránt számot tarthat a Százarcú boszorka című, februárban kiteljesedő egy hónapos rendezvénysorozat.

Magyar Hajnalka

 

- Zalában pedig a boszorkák a főszereplők - teríti ki lapjait Matusné Gáll Éva, a zalai programot összefogó Apáczai ÁMK könyvtárának vezetője. - Nem a misztikum oldaláról közelítjük meg a boszorkányságot, hanem az irodalmi vonalat és a jó tulajdonságaikat domborítjuk.

A megyéből nyolc település 14 intézménye (iskolák, könyvtárak, ÁMK-k) csatlakozott a kezdeményezéshez, gazdagítva a Százarcú boszorka portréját . Lesznek kiállítások, rajzversenyek, szellemi fejtörők, s számos vidám szórakoztató program, mint például boszorkány szépségverseny. S ha már beöltöznek az egerszegi gyerekek, hát csatlakoznak a húshagyókeddi (február 16.) városi farsangi felvonuláshoz is. Nagykanizsán szintén kötődnek a város hagyományaihoz, ott például gólyalábon perdülnek táncra a boszorkányok, sok egyéb program mellett. De Keszthely, Lenti, Hévíz, Zalakaros, Letenye és Murakeresztúr ugyancsak számos rendezvénnyel rukkol ki.


 

Neves vendégeket is várnak. A hónap közepén például Faltisz Alexandra gyermekkönyv illusztrátor látogat az Apáczaiba, ahol kiállítás nyílik műveiből. Az ő munkája látható a rendezvény honlapjának nyitóképén is. Az érdeklődők az ÁMK honlapján keresztül, a Mese útján haladva juthatnak el a virtuális Százarcú boszorkához, akinek kínálatában irodalmi ajánlót, képgyűjteményt és sok fejtörőt talál a böngésző.

Februárig még van egy hét, ám több helyütt máris boszorkányos a hangulat. Az Apáczai könyvtárában megnyílt a Boszorkány tanoda, ahol mindenféle boszikellék csalogatja a gyerekeket a témába vágó könyvek közelébe. Gáll Éva erre az alkalomra egy külön kiadványt is összeállított a boszorkánytudományok tárházából.



MESE ÚTJA - BOSZORKÁNY HAVA  - További részletek, programok itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!