Kultúra

2009.12.09. 18:45

Kiálltak a tudósok a Széchényi Könyvtár zalai származású főigazgatója mellett

Harminc tudós tiltakozott közös állásfoglalásban az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatói pályázatának eredménye ellen: az intézményt tíz éve vezető Monok István megbízatását nem hosszabbította meg Hiller István kulturális miniszter.

MTI

Mint Paládi-Kovács Attila etnográfus, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának elnöke az MTI-nek szerdán elmondta, a közleményt az osztály hétfői ülésén jelen lévő akadémikusok és közgyűlési képviselők mindannyian aláírták.

"A humán- és társadalomtudományok művelői, a közgyűjtemények munkatársai országszerte hitetlenkedve fogadták annak hírét, hogy a kulturális kormányzat mellőzte a korábbi főigazgató, Monok István pályázatát. Súlyos hibának tartjuk ezt a személyi döntést, és úgy gondoljuk, Monok Istvánhoz hasonlóan koncepciózus, a magyar művelődéstörténetben és a könyvtárügyben felkészült, országos gyűjtemény vezetésére termett tudós kevés található ma az országban" - fogalmaztak az aláírók a miniszter november 10-én közzétett döntésével kapcsolatban.

A néprajztudós hangsúlyozta: a dokumentum nem az osztály vagy az MTA hivatalos álláspontja, hanem az aláírók személyes véleménye, mindazonáltal "olyan szakemberek véleményét tükrözi, akik meg tudják ítélni az OSZK jelentőségét, működését, eddigi vezetését és azt, milyen kvalitások kellenek ahhoz, hogy egy ilyen intézmény jó kezekben legyen".

A harminc tudós által szignált állásfoglalás szerint Monok István – aki nem mellesleg zalai származású, Zalamerenyén született, s ma is visszajár megyénkbe - vezetésével az Országos Széchényi Könyvtár ismét méltó helyére került Európa nagy könyvtárai között. A dokumentum kiemeli: szoros, gyümölcsöző együttműködést alakított ki Európa központi, nemzeti gyűjteményeivel, munkatársaival nagyszerű kiállításokat hozott létre, rangos katalógusokat adott ki. Arra is kitér, hogy főként az igazgató koncepciójának, mozgékonyságának, széleskörű nyelvtudásának és kultúrdiplomáciai tevékenységének köszönhető a Széchényi Könyvtár nemzetközi tekintélyének, rangjának visszaszerzése.

Paládi-Kovács Attila hozzátette: az állásfoglalásban nem kívántak foglalkozni a nemzeti könyvtár élére 2010. január 1-jétől kinevezett Sajó Andreával, csupán le kívánták szögezni, hogy az eddigi vezetés jól működött.

"Félbevágnak egy munkát, egy sereg kezdeményezést kellene folytatnia Monok István utódjának, akinek nem biztos, hogy meglesz ehhez a képessége" - jegyezte meg az etnográfus.

Az osztályelnök elmondása szerint az aláíróknak nincs személyes problémájuk Sajó Andreával, de az OSZK egy olyan intézmény, amelynek vezetése több évtizedes felkészülést kíván.

Az aláírók nem remélik, hogy állásfoglalásuk hatására a minisztérium visszavonja a döntést, de fontosnak tartották kimondani szakmai álláspontjukat.

 "Attól tartunk, hogy a szakmaiság ellenében hoztak egy megalapozatlan és talán nem is politikamentes döntést" - vélekedett Paládi-Kovács Attila.

Az MTI-hez kedden eljuttatott állásfoglalást Balogh Balázs, Bartha Elek, Bitskey István, Csokonai-Illés Sándor, Debreczeni Attila, Fodor Pál, Görömbei András, Hazai György, Honti László, Kenesei István, Kertész András, Keszler Borbála, Kiefer Ferenc, Kiss Jenő, Komlós Katalin, Kósa László, Kulcsár Szabó Ernő, Maróth Miklós, Paládi-Kovács Attila, Poszler György, Ritoók Zsigmond, Róna-Tas András, S. Varga Pál, Selmeczi Kovács Attila, Somfai László, Szajbély Mihály, Szegedy-Maszák Mihály, Szörényi László, Tar Ibolya és Vizkelety András írta alá.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!