Kultúra

2009.12.11. 03:29

Betlehem, kenyérből, mézeskalácsból

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozott a IV. Zalai Regionális és Határon Túli Betlehemi Jászol Kiállítás iránt, a szervező Zala Megyei Közművelődési Intézmény felhívására 174 alkotás érkezett.

Szalabán Attila

A pályaműveket idén Lentiben, a városi művelődési központban mutatták be, s tegnap este az ünnepélyes megnyitót is ezen a helyen tartották, ahol Horváth László, a városi önkormányzat művelődési és sportbizottságának elnöke beszélt a betlehem készítésének hagyományairól. A helyi óvodások, a nagykanizsai Igricek együttes, valamint a letenyei Vox Varietas kamarakórus műsora közben Borbáth Erika, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus főigazgatója, Pintér László, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Kondákor Gyula esperes-plébános méltatta a beküldött munkákat, amelyeket négyfős zsűri - a negyedik éve a védnöki szerepet ellátó Kondákor Gyula, Völgyiné Boa Katalin, a házigazda lenti városi művelődési központ igazgatója, Csótár Rezső fazekas, a népművészet mestere és Császár Szebasztián lendvai képzőművész - bírált el. Díjat 36 alkotás érdemelt ki.

Idén a Zala Megyei Közművelődési Intézmény felhívására összesen 174 pályamű érkezett. Többségében Zalából, de Vasból és Muravidékről is. A betlehemeket eltérő technikával készítették, vannak közöttük egészen különlegesek, például kenyérből, termésekből kialakítottak is.

 - A betlehemi jászol kiállítás igazi sikertörténet - mondta Török Károlyné, a szervező intézmény munkatársa. - Három évvel ezelőtt, amikor első ízben hirdettük meg, csak Zala megyében gondolkodtunk, de időközben olyan sok külső pályázat érkezett, hogy át kellett nevezni a rendezvényt.

Török Károlyné azt is hozzátette: a tárlatnak minden évben más település ad helyet, a házigazda szerepét idén a várossá válásának 30. évfordulóját ünneplő Lenti vállalta magára. A kiállítást az érdeklődők január 8-ig tekinthetik meg, utána a betlehemek visszakerülnek az alkotókhoz.

 - A betlehem a karácsonyhoz kötődik, ezért a tárlat nem vándoroltatható - tette hozzá a Megyei Közművelődési Intézmény igazgatója, Konczér Katalin. - A megyei önkormányzattal közös szándékunk szerint azonban kétévente készül egy kiadvány, amelyben az összes pályaművet szeretnénk bemutatni. A betlehemeket tehát lefényképezzük, így örökítjük meg őket az utókornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!