Kultúra

2009.09.18. 02:28

Pár-Bajok a dráma napján

Zalaegerszeg - A magyar dráma napján, szeptember 21-én 19 órától láthatja a közönség a Hevesi Sándor Színházban a Pár-Bajok című zenés játékot Pap Lujza és Kricsár Kamill főszereplésével.

zaol.hu

Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatóját 126 éve, 1883. szeptember 21-én tartották. A Magyar Írók Szövetsége, illetve annak elnöke, Hubay Imre kezdeményezésére 1984 óta ez a magyar dráma napja. A Hevesi Sándor Színházba rendhagyó ünneplésre várják idén a nézőket. A Pár-Bajok című előadás hétfőn 19 órakor kezdődik.

Egy színésznő, egy színész, egy zeneszerző, valamint három zenész mesél majd nőkről és férfiakról, az élet szépségeiről és nehézségeiről az irodalom, illetve a muzsika segítségével. Öt jelenet, két vers és dalok füzére: így áll össze a produkció egésze. Az előadást - melynek létrejötténél Tucsni András, a teátrum irodalmi vezetője is bábáskodott - már láthatták az érdeklődők, a kis társaság nyáron Zalaszentgróton, a Zalavölgyi Kultúrtivornyán mutatkozott be nagy sikerrel.

- A dalok közül kettőt Karády Katalin énekelt egykor, de szerepel a műsorban egy Eisemann Mihály-szerzemény is. Két Szép Ernő-művet, valamint néhányat az én szövegeim közül pedig Szili Péter barátom zenésített meg, aki zenésztársaival, Kovács Attilával, Lőrincz Tamással és Mrakovics Norberttel együtt résztvevője az előadásnak is - avatott a kulisszatitkokba az egyik alkotó, ötletgazda, szereplő, Kricsár Kamill színművész. - A jelenet és tulajdonképpen maga a miliő is a múlt század eleji hangulatot idézi.

A felhasznált művek szerzői között találjuk a fentebb már említettek mellett Radnóti Miklóst, Heltai Jenőt, Bodor Pált, Lakatos Lászlót, Színi Gyulát, Balassa Emilt, Kányádi Sándort, Fényes Szabolcsot, Mihály Istvánt, Forgách Adámot, Rákosi Jánost, valamint Zágon Istvánt is.

- Az 1930-as éveket vettük alapul, célunk az volt, hogy nevettessünk és ríkassunk - összegzett az előadás másik szereplője, Pap Lujza színművésznő. - Az ötlet, hogy összeállítsunk egy pódiumműsort, még januárban született, a próbákat májusban kezdtük. Szerettünk volna egy olyan előadást létrehozni, mellyel minél több embernek örömet szerezhetünk, eljuthatunk vele akár a megye kisebb településeire is. Jelenetek, versek, dalok szerepelnek a műsorban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!