Kultúra

2009.09.16. 06:15

Ingyen muzsika a téren - nem koldulnak, népszerűsítenek

Zalaegerszeg - Dobjunk egy apró kavicsot a zalaegerszegi állóvízbe - gondolta Lukács Sándor, s kitalálta, hogy a Balaton-parti közönség után az egerszegi járókelők elé is kiállnak utcazenéjükkel.

PLT

- Régen érlelődött a gondolat a fejemben, hogy az utcazenét városunkban is népszerűsíteni kéne - mesélte Lukács Sándor dalszerző-gitáros. A zenész az önkormányzathoz fordult kérelmével, s egyből meg is a kapta az engedélyt, hogy október végéig a Dísz tér melletti placcon fellépjenek Pál Krisztina énekesnővel. Így került a főutcára a Kriszti és a Magyarucca együttes.

- Az utcazene feldobja mindenki hangulatát. Elég, ha csak a spanyol gitárosokra gondolunk, akik virtuózként is kint zenélnek - magyarázta Sanyi. - Mi is könnyed, ám igényesen hangszerelt zenével szeretnénk szórakoztatni a közönséget, hiszen őszintén vallom: a zene mindenkié.

Ezt a felfogást népszerűsítették már az országban is több helyen.

- 2006-ban még Takács Esztivel lettünk a Veszprémi Utcazene Fesztivál győztesei, de Krisztivel is régóta, pontosan hat éve zenélünk együtt - mondta Sanyi. - Először csak a By the way közös formációnk volt, de immár a Kriszti és a Magyarucca nevű együttessel is jó pár helyen megfordultunk. 


Nyáron természetesen a Balaton-parti fellépések voltak túlsúlyban, de jutottmásra is ideje a párosnak.- Az Életed Zenéje Tehetségvadászat 2009. országos versenyen is indultunk a Vigyázz rám! című saját szerzeménnyel - mondta Sanyi.

S bár tapasztalataik alapján profiknak tarthatjuk őket, de mint mondták, mégis más fellépni saját hazájukban.

- Múlt hétfőn, mikor először álltunk ki, még volt bennünk némi tartózkodás - fejtette ki Lukács Sándor - Hiszen az utcazenélést sokan a kolduláshoz hasonlítják. De szerintem ez más, hiszen az emberek azért fizetnek, mert tetszik, amit adunk nekik. És éppen ebben van a varázsa is ennek a különleges műfajnak. Itt csak azok állnak meg, akiket érdekel a koncert, s nem olyan, mint egy belépős buli, amit végighallgatunk, ha nem is tetszik. Emiatt még inkább örülünk, hogy a fogadtatás ilyen nagy sikerről árulkodik.Itt csak azok állnak meg, akiket érdekel a koncert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!