Kultúra

2009.08.26. 02:29

Versenyprodukció a tét

Zalaegerszeg (se) - A Mezzo nemzetközi operafesztivál szegedi döntőjében szereplő versenyprodukciók egyik rendezője Bagó Bertalan.

Mórocz Zsolt

Másodszor rendezik meg az operaversenyt és fesztivált. Az első fordulót követően tizennégy énekes, közülük három magyar jutott tovább a Szegedi Nemzeti Színházban novemberben sorra kerülő döntőbe. De nemcsak az énekeseknek jelent kihívást a nemzetközi fesztivál, hanem a bemutatásra kerülő darabok rendezői számára is. Az öt versenyprodukció rendezőjét öt ország operaházának vezetője kérte fel, a próbák ugyanis náluk zajlanak.

- A svájci igazgató választása rám esett, két egyfelvonásos darabot rendezek - mondta megkeresésünkkor Bagó Bertalan, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeti vezetője. Maurice Ravel: Pásztoróra és Bohuslav Martinu: Alexandre bis című operáját állítja színpadra. Mint mondta, a szereposztásról a rendezők döntöttek, s így ő egy német és egy lengyel versenyző mellett az egyik magyar operaénekest, Balczó Pétert választotta.

- Akik már a verseny döntőjébe kerültek, mindannyian nagyon jó énekesek. Azt vettem figyelembe, hogy az énekes karakterben, színészi játékban, hangtípusban megfeleljen a darabhoz illő szerepnek. Mindenkit meghallgattunk, és azután külön is dolgoztunk az énekesekkel. A két nap eredményeként kértük fel a szereplőket - vázolta a munka folyamatát. Bagó Bertalan hozzátette, nem idegen számára a műfaj, hiszen korábban is rendezett már modern operákat, zenés darabokat, igaz, ilyen típusú operát először állít színre. Kiemelte, a modern operajátszásban egyenrangúnak kell lennie a színészi és énekesi képességeknek. Ezt mutatja fel ez az operafesztivál is.

- Szeptember 15-én kezdődnek a próbák Svájcban, ahol október végén mutatjuk be az előadást. Mindaddig ott tartózkodom, majd a döntőt követően a zalaegerszegi színházban rendezem a Revizort.

Az öt versenyprodukció november 3. és 17. között látható a Szegedi Nemzeti Színházban, a darabokat két-két alkalommal a Mezzo televízió is közvetíti.

Az egerszegi színház rendezőjén kívül drukkolhatunk a hazai versenyzőkért is.

A debreceni Csokonai Színházban David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című darab főszerepére Nyári Zoltánt választotta a rendező, s ugyancsak őt kérte fel a New Yorkban rendező Alföldi Zoltán is Tobias Picker: Emmeline című daljátékának főszerepére. A harmadik döntőbe jutott magyar énekes, Rácz Rita a gdanski operában rendezett versenyprodukcióban szerepel, ő egyébként a korábban az egerszegi színházban játszott színészházaspár, Fekete Gizi és RáczTibor leánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!