Kultúra

2009.08.24. 05:57

Mennyi lesz a garázs bevétele?

Zalaegerszeg - Englert Péter résztvevője volt a bulgáriai Plovdivban rendezett Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának. A fiatalember gazdag tudással felvértezve kezdheti az egyetemi éveit.

Sinkovics Eta

Englert Péter a megyeszékhelyi Zrínyi-gimnázium nyolcosztályos képzésén érettségizett, s immár az ELTE elsőéves hallgatójának mondhatja magát. Ám a nyár nemcsak a felvételiről szólt.

Még tavasszal, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen informatikából elért helyezése okán részese lehetett annak a válogató versenynek, ahol eldőlt, kik alkotják majd a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián a hazánkat képviselő négy fős csapatot. Két szegedi és egy budapesti diák mellé került társnak a zalaegerszegi fiatalember. 


Englert Péter
Fotó: Ohr Tibor

- Meglepett, hogy bejutottam a keretbe, annál is inkább, mivel a negyedik helyért sokan küzdöttünk - idézte az első izgalmakat a fiatalember. Mert azokból az augusztus 8-15. között rendezett nemzetközi olimpián bőven kijutott. S ha hét pont híján le is maradt az éremről, rengeteg élménnyel, tudással gazdagott.

- Több mint hetven országból 301 versenyző érkezett. A bronz fokozat elérésénél 399 pontnál húzták meg az éremhatárt, nekem pedig 392 jött össze. Emiatt kicsit csalódott vagyok, de ugyanakkor összességében elégedett is az ott nyújtott teljesítményemmel. Úgy érzem, sokat fejlődtem a felkészülés során - értékelte szereplését. Hozzátette azt is, a ponthatárokat elért versenyzők közül többen részesültek arany, ezüst, bronz fokozatban. Az olimpia a programozásról szólt, a kétnapos megmérettetés során öt órán keresztül oldották meg a feladatokat. Ezek egyikeként például egy parkolóház működését kellett modellezni. A beérkező autókat a versenyzők irányították az adott parkolóhelyekre, s a megadott paraméterek alapján meg kellett mondaniuk , mennyi bevételre tesz szert aznap a garázs. 


Az olimpiai csapattársak, az asztalnál jobbra Gévay Gábor, balra Danner Gábor sapkában
Fotó: Englert Péter

A hazai csapatot végül is hárman alkották a szegedi Gévay Gáborral (ő egyébként bronzérmes lett) és Danner Gáborral, mivel a budapesti társuk megbetegedett. A versenyre Zsakó László, az ELTE, és Horváth Gyula, a szegedi egyetem tanára készítette fel a diákokat, s ők szervezték a válogatót is.

Englert Péter informatikus édesapja révén már ötéves korától kapcsolatba került a számítógépekkel. A gimnáziumban Kiss Zsolt volt az informatika tanára. De nemcsak ez a tárgy lett a kedvence, hanem a matematika, fizika és az angol nyelv is ezek sorába tartozik. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem informatikai kara programtervező informatikus szakára jelentkezett, s a felvételire 476 pontot gyűjtött össze. Angolból, németből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik. A nyáron a nemzetközi versenyre felkészítő táborban vett részt, de a volt osztálytársakkal is kirándultak a Balaton-parton. Egyébként a matematika, fizika, kémia tantárgyak mellett 1989 óta rendeznek informatikából is diákolimpiát, s ezeken korábban két alkalommal is szerepelt már zrínyis diák. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!