Kultúra

2009.08.10. 05:20

Beduin pásztor találta meg

Budapest - A Szentföld öröksége címmel a jeruzsálemi Izrael Múzeum páratlan műkincseiből nyújt válogatást a Szépművészeti Múzeum különleges hangulatú kiállítása.

Donászi Franciska

A jeruzsálemi Izrael Múzeum a zsidó állam legnagyobb kulturális intézménye, 1965-ben alapult. A budapesti kiállítás többféle műalkotás - szobrok, régészeti leletek, ötvösmunkák, festmények, zsidó szertartási tárgyak - segítségével reprezentálja a múzeum gyűjteményének átfogó jellegét. A múzeum székhelye többszörös találkozási pont és földrajzi metszéspont, amely Keletet és Nyugatot összeköti. Jeruzsálem egy kulturális folyosó, ahol különböző világnézetek, vallások és művészeti hagyományok keverednek. A bemutatott remekművek az Izrael Múzeum különböző gyűjteményi részeiből, különböző történelmi időszakokból és különböző művészeti területekről származnak, ily módon a kiállítás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet néhány esetben magától értetődő, néhány esetben pedig meglepő kapcsolatra a műalkotások között, valamint képet adjon a térség történetének kulturális sokszínűségéről.

A kiállítás legrégebbi darabja egy i. e. 7. évezredből származó kőmaszk. Későbbről az i. e. 13. századból valók azok az ember alakú, festett terrakottakoporsók, amelyeket Gáza környékén ástak ki régészek, és amelyek egyértelműen egyiptomi hatásokat mutatnak. A tárlat legértékesebb és talán legizgalmasabb tárgya a 2000 éves holt-tengeri tekercsek egy darabja. A különleges dokumentumok első darabjait 1947-ben beduin pásztorok fedezték fel a Holt-tenger északnyugati partján. A pergamentöredékek a Biblia könyveinek másolataiból, valamint apokrif munkákból és egy vallási szekta irataiból származnak. A kiállításon látható a leghosszabb megtalált tekercsnek, az ideális templom részletes tervét ismertető úgynevezett Templom-tekercsnek egy negyven centiméteres része.

A kiállított műtárgyak között láthatók számos, a Tórához tartozó kegytárgy és más, a zsidó vallási rítusokhoz köthető tárgyak: köztük egy imakönyv vagy az Európa különböző országaiból összegyűjtött fűszertartó-gyűjtemény, amelynek negyven különböző formájú díszes darabját a Sabbatot lezáró, úgynevezett Havdala-szertatásokon használták.

Az Izrael Múzeum képzőművészeti alkotásait többek között olyan remekművek képviselik, mint Rembrandt Szent Péter a börtönben című alkotása, Turner jeruzsálemi tájképei, Chagall A rabbi című festménye vagy Rodin bronzszobra. A tárlat kitekintést ad az izraeli kortárs képzőművészek munkáira is. Közülük talán legmegragadóbb Kiki Smith Lilit című papírmasé és üveg figurája, ami a falon fentről lefelé lóg, mint egy bogár. Vagy Mark Wallenberg Ecce Homo című fehérgyantából készült alakja, ami 1999-ben a londoni Trafalgar téren is látható volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!