Kultúra

2009.04.23. 02:29

Könyörgöm, akasszuk fel!

Zalaegerszeg - Nem tudom, miért jó dolog pincében kiállítást rendezni, de tagadhatatlanul van benne valami utánozhatatlan. Most a Kosztolányi út 47. alatt kóstolhatunk bele ebbe az élménybe.

Magyar Hajnalka

A fiatal zalaegerszegi képzőművészek immár harmadik alkalommal rendezték meg Könyörgöm, akasszuk fel! címmel tárlatukat, melyen friss munkáikat tárják a közönség elé. Először egy képkeretező műhely falait és plafonját vették birtokba, majd egy családi házat szálltak meg . Most meg itt van helyszínként egy latinos művészkávézó, de főként annak pincéje, ami talán a legjobb háttér a megragadott hangulatokhoz. Hiszen az alkotás óhatatlanul kapcsolatba lép környezetével, avval együtt, abban szólal meg, ugyanaz a mű egészen másként hat egy szalonban, mint egy gyárcsarnokban. Esetünkben már eleve az megadja az élmény pikantériáját és intimitását, hogy a betérő a konyhán keresztül érkezik a pincébe, ha be akarja cserkészni a kiállítás nagyobb felét. A durván vakolt falak, a kanyargó csövek, a zegzugos labirintus, az alacsony mennyezet, a dohos levegő valahogyan beleeszi magát a látványba, felerősítve az amúgy is kesernyés, ironikus vagy éppen feszültségtől izzó tartalmakat.

Atmoszférateremtésből ugyanis jól vizsgázott az új művészgeneráció. Kiss Ágnes Katinka nagyméretű festményein például a színdinamika és a kontúrok hangsúlya kap főszerepet. Félig valós, félig teremtett lényei lebegnek, úsznak a jelöletlen térben, valaki tán nagy rendetlenséget csinált egy biológiai laborban. Lendület, ősenergia izzik a képeken, mintha nem is festékbe, hanem az élő organizmusok testnedveibe mártaná ecsetjét. Borbás Helga szintén összetett képet üzen magáról, az összekarcolt, firkált , szaggatott képfelületek mintegy múltidőbe teszik képeit. Szentgróti Dávid gyermekien brutális festékünnepet ül most látható munkáin, míg Tóth Norbert épp visszafogott, érzékeny aktjaival jelentkezik. Gyerák Petra úgy tűnik, új utakat keres, kiállított műveinek gerincét amolyan karakter-sorozatként írhatnánk le. Lazúrosan könnyed technikával ábrázol sors- és kapcsolatszilánkokat, melyeknek főhősei látható módon nem az élet naposabb oldalán tartózkodnak. Az egyforma, négyzetes alakzatba kényszerített, gyömöszölt történet- és életfoszlányok némelyike kitörni készül, szinte szétfeszíti a keretet. Rozmán Balázs sokoldalúságával hívja fel magára a figyelmet, letisztult grafikákat, kísérletező kedvről üzenő festményeket és kőszobrokat is láthatunk tőle. A tárlat még egy hétig látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!