Kultúra

2009.04.20. 02:23

Csordás Jánosra emlékeztek

Lenti (gyf) - A várossá nyilvánítás 30. évfordulójára szervezett programsorozat részeként került sor a Fehér Bottal a Kerka Mentén - Látásfogyatékosok Térségi Egyesülete kezdeményezésére szombaton az I. Lenti Felnőtt Versmondó Versenyre.

Gyuricza Ferenc

A rendezvény célját a szervező egyesület elnöke, Kovács Béla kettősnek nevezte, mint mondotta, a versennyel a város kulturális életét szerették volna gazdagítani, valamint a település hírnevének öregbítése is szándékuk volt.

A versenyen többségében látók vettek részt - ám az indulók között három fogyatékkal élő személy is akadt, ők kizárólag hallás után képesek elsajátítani a költeményeket, teljesítményük ezért még inkább elismerésre méltó. A kiírás értelmében két verset kellett a versenyzőknek bemutatniuk: a Lentihez kötődő, s méltatlanul alulértékelt Csordás János A szülőföld lelke című költeményét, illetve a szintén zalai származású, Lenti tiszteletbeli polgára címmel is kitüntetett Kiss Dénes szabadon választott művét. A rendezvény egyben arra is lehetőséget teremtett, hogy megemlékezzenek a résztvevők Csordás Jánosról. A költő életútját egykori tanítványa, Soós József elevenítette fel, aki egyben azt is javasolta, hogy a jövőben Csordás János nevét viselje a verseny.

A program az eredményhirdetéssel zárult: a zsűri a kerkabarabási Krisztánovics György teljesítményét értékelte a legjobbnak, második a szentkozmadombjai Révész Erzsébet lett, a harmadik helyen pedig a Budapestről érkezett, látássérült Ézsiás László végzett. Különdíjat kapott a legidősebb versmondó, a 85 esztendős zalaegerszegi Kiss Sándor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!