Kultúra

2009.03.26. 09:27

Gül baba rózsái (képgalériával)

Zalaegerszeg - A mesés kelet és a magyar virtus elegye, a török lány és a magyar fiú szerelme ideális alapja egy operettnek. Ha ehhez jó muzsika és humor is társul, a produkció már fél siker.

Péter Gyöngyi

Huszka Jenő - Martos Ferenc Gül baba című operettjében minden adott, hogy a színészek - a meséhez illő díszletek között (Mészáros Tibor) és remek jelmezekben (Szőke Julianna) - hol álomba ringassák, hol megnevettessék, hol megríkassák a nézőket. A művet múlt pénteken mutatták be a Hevesi-színházban Farkas Ignác rendezésében.

A török hódoltság korában játszódó történet mozgatórugója a szerelem, a bajok forrása pedig az, hogy két ifjú leszakít egy-egy szálat a szent rózsák közül, hogy azokat az imádott nőknek adhassa. Tettükért halálra ítélik őket. A büntetést persze nem hajtják végre, ám míg ez kiderül, a néző jól szórakozhat főként a Mujkó cigányt alakító Hertelendy Attilának köszönhetően. A műfajban otthonosan mozgó művésznek ezúttal nem csak a nevettetésre van módja. Ritkán fordul elő operettelőadás során, hogy drámai csend telepedjen a nézőtérre: a Darumadár fenn az égen című dallal és az azt felvezető jelenettel sikerül könnyes-bús pillanatokat is az előadásba csenni. Ebben, miként a mulattatásban is remek partner a feleségét, Rózsit belevaló, talpraesett cigányasszonykává formáló Tisza Anita. (A szerepet felváltva játssza Lőrincz Nikolettel.) Török oldalon az Allah akaratát sajátosan értelmező, a magyar bor rajongójává váló főeunuch, Zülfikár szerepében Andics Tibor fakaszt mosolyt gyakorta a nézők arcára. Börtönőrként, Hasszánként Spisák István nevettet.

A hősszerelmest, Gábor diákot Bot Gábor, míg párját, a bájos Leilát Benedekffy Katalin kelti életre hibátlanul, a cseppet sem könnyű dalokat játszi könnyedséggel éneklik. Szakály Aurél időnként megőrülő Kücsük Aliként a mese negatív szereplője, a Wellmann György játszotta jóságos, lányáért a rózsáit is feláldozó Gül baba ellenpólusa. A hárem bölcs, az életet szerető nagyasszonyaként Czegő Teréz szórakoztatja a nagyérdeműt, a budai bíró figurájában megjelenik az érdekember, György János mutatja korunknak is jellemző figuráját.

Képek az előadásról ITT!


Fedák csak a 100. után
A Gül baba című operett ősbemutatóját 1905. december 9-én tartották. A női főszerepet Huszka Jenő korábbi szerelmének, Fedák Sárinak szánták, ám a művésznő vagy sértettségből, vagy azért, hogy hangsúlyozza, milyen fontos személy – noha eleinte részt vett a próbákon –, kivonult a darabból. Indokként lejárt szerződésére hivatkozott. Helyét Szentgyörgyi Lenke vette át, vele tartották a premiert is. Fedák idővel megbánta könnyelmű lépését és látván az operett hatalmas sikerét, a századik előadás után visszavette a szerepét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!