Kultúra

2008.10.03. 02:27

Mamma mia, mozi!

Nagykanizsa (sza) - Tegnaptól ismét működik mozi a dél-zalai városban. Megnyitotta ugyanis kapuit a látogatók előtt a Kanizsa Plazában a Cinema Nagykanizsa.

Szalabán Attila

Miután tavaly márciusban bezárt a város egyetlen mozija, többször is felröppentek hírek különböző próbálkozásokról a létesítmény feltámasztására. Az Artmoszféra Kft. elképzeléseit koronázta siker, tegnap ez a cég nyitotta meg a Cinema Nagykanizsát - elsőként a Mamma Mia! című, világszerte óriási sikert arató film vetítésére várva a mozilátogatókat. 

- Idén február tájékán már látszott, hogy a plaza egy év leforgása alatt nem tudta más célra kiadni a létesítményt, mely eredetileg multiplex mozinak épült - jelezte az Artmoszféra Kft. képviseletében Czira Tamás, a tavaly bezárt Palace mozi volt vezetője. - Emiatt a plaza vezetése rugalmasabbnak bizonyult a bérleti feltételek megtárgyalásakor. Budapesti, szintén komoly mozis múlttal rendelkező vállalkozó barátommal közösen úgy gondoltuk, újraindítjuk a kanizsai mozit.

 A mozibarátok örömére ráadásul a Cinema Nagykanizsa - minthogy a múlt heti rendezvénysorozatról lecsúszott - a tegnapi nyitástól számított négy napig tartja meg a moziünnep elnevezésű programot, még lejjebb szállítva az árait. Ugyanakkor az eddigiektől annyiban eltér a rendszer, hogy csak az adott napra lehet jegyet vásárolni, tehát nincs elővétel. Szintén változás a korábbi multiplexhez képest, hogy egyelőre egy teremben zajlanak a vetítések, ám a tervek szerint hamarosan egy újabb, további 97 nézőnek helyet biztosító art-termet is megnyitnak. Az első vásárlóra nem kellett sokáig várni a nyitás napján: Zsoldos Tamásné a fiával együtt érkezett a jegyárusító pulthoz. - A Mamma Miát szeretnénk megnézni - árulta el a kanizsai pedagógus. - Örülünk, hogy végre ismét van mozi Nagykanizsán. Hiányzott, mert az ember nem vesz meg mindent DVD-n. A mozinak sajátos hangulata van, különleges élményeA kanizsai mozi küllemében, és mint a szakemberektől megtudtuk, technikájában is alaposan megújult. Nem csoda, hogy rövid körültekintés után rendkívül elismerő hangon nyilatkozott a tapasztalatairól a Cinema Nagykanizsa nyitására érkezett Tóth Béla, a Best Hollywood forgalmazási vezetője. - Annak idején a kollégámmal együtt bábáskodtam a kanizsai multiplex megnyitásánál - idézte fel az egri származású szakember. - Első benyomásom alapján a Cinema Nagykanizsa sokkal barátságosabb, bensőségesebb hangulatú lett. Apróságok fokozzák a mozi hangulatát. Kényelmi és vetítéstechnikai szempontok szerint pedig szerintem még jobb a mostani mozi, mint annak idején a multiplex volt, hiszen például a hangtechnikája is többet tud az eddiginél.

Nagykanizsa első önálló épületben üzemelő moziját 1912-ben egy nagykereskedő indította be a köznyelvben sokáig Bolhás-moziként emlegetett házban, melyet az 1990-es évek elején lebontottak, s jelenleg egy társasház áll a helyén. A város első állandó mozija ellenben 1908-ban, az Erzsébet téren, az úgynevezett Szerb házban nyílt meg, Kálmán Pál újságíró vállalkozásában. Igazán nívós filmszínház 1926-ban, Medgyaszay István tervei alapján készült Nagykanizsán, ahol

Városi, majd Béke mozira, 1985-ben Kanizsa, 1990-ben pedig Apolló Filmcentrummá keresztelték át a létesítményt. 


Ezek is érdekelhetik