Kultúra

2008.10.15. 02:29

Amikor lélek költözik a festékbe (október 18-ig)

<b>Nagykanizsa</b> - Egyszer csak kiszól valami a képből, azt igyekszem fülöncsípni - mondta <em>Balogh István Péter</em> festőművész, akinek alkotásai október 18-ig tekinthetők meg a Petró Galériában.

Kelemen Valéria

Érzéseket és pillanatokat megjelenítő, az álom és a valóság határán játszódó, olykor bájos esetlenséget, máskor békés beletörődést tükröző történeteket láthatunk a nagykanizsai Petró Galériában. Mindezen élmény a fővárosi festőművész, Balogh István Péter hét végéig még látogatható kiállításán jelenik meg. A Képzőművészeti Egyetemen 1979-ben végzett alkotó (mestere Kokas Ignác volt) festészetéhez amúgy a színek felől érdemes közeledni, már csak azért is, mert - ahogy ő maga is megerősíti - nála mindenkor a szín a kiindulópont. - Hagyom magam festeni. Színbeli elképzelésem van, ez a kiindulópont. De hogy a képen pandúr lesz-e vagy betyár, azt előre még nem tudom. Egyszer csak kiszól valami a képből, azt igyekszem fülöncsípni. Ha sikerül, megindul a párbeszéd közöttünk, és eljön a pillanat, amikor lélek költözik a festékbe. Ha ott tudom tartani, az olyan érzés, amit mással pótol-ni nem lehet - mondta az ünnepélyes tárlatnyitót megelőzően, képeit rendezgetve.

- Három-négy fajta anyagot használok, s ez ennyi technikát is jelent - folytatta. - Az akril festékben az a pláne, hogy vízzel oldható anyag, ami száradás után már nem oldódik. Két fajtát használok: egyrészt a tubusost, másrészt festek a legősibb anyaggal, ami a festékpor állapot. Utóbbit nem olajos kötőanyaggal keverem össze, hanem műgyantával, tehát így ebből is akril lesz. A tubusossal lehet nagyon sűrűn dolgozni, vastagon, rücskösen, de ezzel a kötőanyagossal egészen könnyedén, akvarell-szerűen is tudok.

Kedveli még az olajfestéket, ritkábban pedig pasztellel is dolgozik. - Festés közben még nem gondolok rá, de aztán, egyfajta hiúságból, elkezd mozgolódni bennem a kíváncsiság, vajon más mit szól majd az alkotásaimhoz - utalt a művek és a közönség izgalmas kapcsolatára az alkotó.

Balogh István Péternek volt már két kanizsai kiállítása, ám a Petró Galériában először mutatkozik be önálló tárlattal. Amúgy egyike azoknak, akik a kendlimajori Ludvig Művésztelep valamennyi alkotótáborában részt vettek, így sok ismerősre tett szert Dél-Zalában. S mivel utóbbiak közül sokan ellátogattak a tárlatnyitóra, örömmel konstatálta: barátaira mindig számíthat.

Ezek is érdekelhetik