Kultúra

2007.12.03. 03:29

Eszter és Paganini

Zalaegerszeg (szj) - Hatéves kora óta hegedül a zalaegerszegi Nauratyill Eszter, aki az elmúlt hét végén első lett a korcsoportjában a Szombathelyen rendezett XII. Koncz János Országos Hegedűversenyen.

Szabó Judit

Eszter a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskolában tanul zenélni, Farsang Lászlóné növendéke. A tizenegy éves, Zrínyi Miklós Gimnáziumba járó kislány kiemelkedő tehetség, évek óta arany minősítéseket, nívódíjakat hoz hoza a regionális versenyekről, három évvel ezelőtt pedig harmadik lett a Koncz János hegedűművész nevét viselő országos versenyen.

Ugyanezen a megmérettetésen szerezte meg most az első helyezést, megosztva egy budapesti diákkal. Gondolta-e, hogy első lesz? - kérdeztem tőle a minap egyik hegedűórája után.

- Nem, mert az első darabot elhibáztam - ad meglepő választ Eszter, s jön a magyarázat a tanárnőtől: dehogy hibázott, csak egy pillanatnyi memóriazavar történt, majd a szinte észrevehetetlen megtorpanás után folytatódott a mű, a szokásos precizitással és muzikalitással.

Eszter a versenyen ezúttal Paganinit és egy Bériot-darabot játszott (zongorán Hász Melitta kísérte), bár, mint mondta, Vivaldi és Corelli a kedvence.

- Nagyon szeretem a barokk zenét, de apukámmal, aki klarinétozik és furulyázik, reneszánsz műveket is szoktunk játszani otthon.

A családban nem csak ketten zenélnek: Eszter nővére zongorázik, a nagymamája pedig hegedül.

- Az ő biztatására választottam ezt a hangszert, és a hegedűt is tőle kaptam, azt hiszem, az ezerhétszázas években készült - mutatja, s szemmel láthatóan megkönnyebbül, amikor abbahagyom a faggatását, és arra kérem, inkább játsszon valamit.

A pályaválasztás szerencsére még egy kicsit odébb van, de Eszter nem tiltakozik, amikor felvetem azt, hogy bizonyára zenész lesz belőle. Az iskolai eredményei mindenesetre tág lehetőséget kínálnak számára: a bizonyítványa színötös, csupáncsak tornából kapott négyest.

Ezek is érdekelhetik