Kultúra

2006.09.14. 02:27

Szeretnék elkerülni a megosztottságot

Zalaegerszeg (ahzs) - A Zala Megyei Történelmi Emlékbizottság tegnapi ülésén az 1956-os forradalom 50. évfordulójához kapcsolódó zalai eseményeket vette számba.

nincs nev

A megyei önkormányzat által életre hívott bizottság számos korábbi jeles évforduló koordinálását végezte, az egyik legsikeresebb a 2003-as Deák-év levezénylése volt. Éppen ennek tapasztalatai mentén haladnak most is, jelezte Kiss Bódog Zoltán elnök a tegnapi tájékoztatón.

A bizottság tagjai közt helyet foglalnak a zalai városok valamint a megyei kulturális, tudományos intézmények képviselői, így összehangolhatóvá válnak a megemlékezések. Az ötven évvel ezelőtti, világtörténelmi jelentőségű eseményeket felidéző zalai programok központi rendezvénye október 20-án lesz, akkor nyitják meg a Mindenki szem a láncban - Így éltünk az ötvenes éveken című időszaki kiállítást a megyeszékhelyi Göcseji Múzeumban. Ezt követően, várhatóan novemberben, nemzetközi konferenciát rendeznek Zalában a forradalom és szabadságharc határon túli visszhangjáról és hatásáról. A megyei művelődési központ a zalai nyugdíjas körök találkozóját szervezi meg ebben az időszakban,de a fiatalokról sem feledkezik meg.

A sajtótájékoztatón dr. Andor József címzetes egyetemi tanár ismertette az Ültess fát a hősökért! kezdeményezést, melynek keretében máris ültettek facsemetéket, többek között Nagykanizsán és Kehidán is. A kezdeményezéshez 28 önkormányzat csatlakozna, számukra segítséget is nyújt a megyei önkormányzat. További támogatást jelent a helyhatóságoknak az, hogy a Zala Megyei 56-os Hagyományőrző Egyesület javaslata alapján - költségmegosztással - emlékérmet és emléklapot biztosítanak a települések arra méltó polgárainak.

A zalai megemlékező eseménysorról programfüzetet jelentet meg a Zala Megyei Önkormányzat, mely a tervek szerint október elején, 10 ezer példányban lát napvilágot.

A megyei közgyűlés elnöke, mint elmondta, fontosnak tartja, hogy ne a megosztottság, hanem az évforduló méltósága kapjon teret történelmünk e kivételesen jeles szakaszának zalai felidézésekor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!