Kultúra

2006.09.09. 02:29

Nyomasztó kaland a felnőtté válás

Aztán szép lassan összeomlik pár dolog. Sorjában. A vásznon először egy jól felszerelt konditermet látunk, itt edzi izmait hősünk késő éjszakába nyúló ...

nincs nev

A filmből, mely Cézár-díjat is nyert, a francia kisemberek világára nyílik sötétszürke tónusú kilátás. A testben-lélekben izmosodó gyerekember ráeszmél arra, hogy az élet nem habostorta. Ez a felismerés adja a cím forrásvidékét is: többnyire hidegzuhanyként ér bennünket, ha megtudjuk, másoknak vannak céljaik velünk, a magunkéit meg nem is olyan egyszerű elérni. A főhősben egyébként átlagon felüli kitartás lakozik, komoly erőfeszítéssel fogyja magát egy súlycsoporttal lejjebb a dzsúdóbajnokságra. A szépen ívelő sportkarrierbe azonban beleszól a szerelem, illetve az először megtapasztalt féltékenység érzése. A férfivá érő kamasz egy alkalommal még gyermeki természetességgel osztozik barátnőjén a legjobb haverral - gyanakszunk, hogy a hosszan kitartott hármas szexjelenet valójában csupán nézővonzó elem. Mire rájön Michael arra, hogy mit tett, azaz valódi partnerkapcsolattá épül benne a tiniszerelem, végzetes hibát követ el.

Michael történetét szülei vergődésén keresztül - munkanélkülivé váló alkoholista apa, a villanyszámlával zsonglőrködő anya - a francia társadalmi visszásságok keretezik. Talán túl sokat markolt az elsőfilmes Antony Cordier, amikor a tinédzsergondokat felnőttproblémákkal elegyítette, dehát épp e kettő határmezsgyéjéről akart üzenni. Beékelte még az iskolai sportversenyek állatias célratartását, csakhogy az egész film nem túl könnyed hangvétele miatt már a játékos-veszélyes kamaszkegyetlenségeket sem értelmezzük pajtási ugratásnak. A film végén Michael távolról nézi egykori csapattársai edzését. Magánya hazáig kísér bennünket. Felismerés: feltétlenül megkérdezzük a háztartásban velünk élő kamaszt, kisfiam mi is nyomaszt téged...?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!