Kultúra

2006.09.18. 02:25

Kiskanizsa történetéről, a sáskák életmódjáról

Nagykanizsa (pa) - Helytörténeti, honismereti, s egyben néprajzi konferencia színhelye volt szombaton a Halis István Városi Könyvtár, ahol az előadók többnyire a kiskanizsai városrész történetét, épített értékeit és az ott élő sáskák életmódját vázolták az érdeklődőknek.

nincs nev

A Városvédő Egyesület és az Együtt Kiskanizsáért Egyesület közös szervezésében megrendezett Örökségünk című konferenciára több neves művészettörténészt, etnográfust és néprajzkutatót sikerült megnyerni, így eljött dr. Sári Zsolt, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársa is, aki egy, az intézményben hamarosan kiállításra kerülő kiskanizsai parasztházról, annak használati tárgyairól, bútorairól tartott előadást.

Mint elmondta: a kiskanizsai tárgyegyüttes teljes képet ad a XX. századi falusi létről. A muzeológus hangsúlyozta: a kutatások bizonyítják, hogy a falusi és városi házak berendezéseiben, s tárgyaiban csak az 1960-as évekig van látványos eltérés, így például a fürdőszoba mint önálló helyiség sem volt jellemző a falvakban a múlt század közepéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!