Kultúra

2006.09.25. 02:29

Kasszafúrás vagy bankalapítás

Zalaegerszeg (pgy) - Kurt Weill-Bertolt Brecht Koldusopera című zenés játékával indítják útnak a 2006-2007-es évadot a Hevesi Sándor Színházban. Az előadást - melynek rendezője Bagó Bertalan - ezen a héten pénteken 19 órától láthatja először a nagyérdemű.

nincs nev

- Kisstílű bűnözők vesznek körül bennünket, akik viszont nagy pénzt lopnak. A darab tulajdonképpen pontosan erről, egy gengszterváltásról szól, a régi és az újabb kor tolvajbandájáról. Ezt a művet a múlt század elején írta Brecht, de már akkor megfogalmazott benne olyan kérdéseket, hogy mi is egy kasszafúrás egy bankalapításhoz képest? Mi egy gyilkosság egy ember munkába állításához képest?

- Közel száz éve játszották először a Koldusoperát. Mondatai mindig időszerűek?

- A darab társadalmi problémákat feszeget, ezért nyilvánvaló, hogy foglalkoztatja az embert. Annak idején a szocialista társadalomban a Brecht-darabok színrevitelével elsősorban azt ábrázolta a hazai színház, milyen csúnya dolgok jellemzik a Nyugatot. Sok mindent nem ismertünk még, nem voltunk vele tisztában, miről is szólnak ezek a művek. Most azonban már tökéletesen értjük Brechtet. Éppen ezért szürreális világba helyezem a történetet, nem aktualizálom, hiszen eleve erős áthallás jellemzi. A szöveg irtózatosan kemény, pontos és jól megfogalmazott, akár, ha most született volna. Számomra fontos a humor, nem forradalmi hangulatot szeretnék bemutatni. Az intelligencia a lényeges, ennek megfelelően úgy hiszem, hogy olyan előadásokat kell létrehozni, melyek elgondolkodtatják az embereket. Ezt azzal érhetem el, hogy az érzelmeikre hatok, ennek pedig két eszköze van, a sírás és a nevetés. Ebben a darabban kevésbé van alkalom a sírásra, hiszen a hangvétele inkább szatirikus, keserű. Szeretném, ha a humor uralná az előadást. Röhögünk azon, amit látunk, aztán végiggondolhatjuk, mi is az, amin nevetünk: saját magunkon. Weill zenéje is ezt segíti, ironikus, de mégis fülbemászó, slágergyanús dalok színesítik a produkciót. Ismerős dallamokkal van tele, olyan, akár egy musical, de jobb, mert erősebb a songok szövegének tartalma.

Bicska Maxi szerepében Ilyés Róbertet láthatja a közönség, Peacock Gábor László lesz. További szerepekben Tánczos Adrienn, Holecskó Orsolya, Zalányi Gyula, Kovács Olga, Szegezdi Róbert, Meisitz Fáni, Pap Lujza, Tisza Anita, Szakács László, Kiss Ernő, Szakály Aurél, Hertelendy Attila, Mihály Péter, Szemenyei János, Kricsár Kamill, Andics Tibor és György János lép színpadra. A díszletet és a jelmezeket Vereckei Rita tervezte, a koreográfus Stefán Gábor, a zenei rendező pedig Horváth Károly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!