Kultúra

2006.09.23. 02:29

Indiai lépések a koreográfiában

Zalaegerszeg - Első hallásra talán elképzelhetetlen, miként elegyíthető a sejtelmes indiai a lendületesebb, sportosabb táncelemekkel, ám úgy tűnik, a legújabb fitneszirányzat erre is módot ad.

nincs nev

Az országban összesen harminc stúdió szakemberei vállalkoztak rá, hogy bemutassák, megtanítsák az érdeklődőknek az új koreográfiát, és természetesen Zala megyében, Zalaegerszegen is van mód arra, hogy kipróbálja az ember. Gáspár Katalin edző, oktató hamarosan a tánc e különleges világába vezeti az arra fogékonyakat.

- Az indiai táncos elemek mellett önvédelmi mozgáselemek, hip-hop és latinos lépések is helyet kaptak, tulajdonképpen egy mixről van szó, mely pontosan ezért lehet sokak számára izgalmas és érdekes. Ízelítőt ad mindenféle stílusból, ez jelenti a változatosságát - magyarázta a zalaegerszegi XXL Fitness - Wellness Központ munkatársa. Hozzátette, annak ellenére, hogy összetett koreográfia, bárki vállalkozhat arra, hogy megtanulja. - Azok számára is követhető a mozdulatok sora, akik soha életükben nem táncoltak, nem jártak aerobikórákra, mivel tanítási tematikája eltér a hagyományostól. Kevésbé tempós, mert sok benne a karmunka. Nem kell aggódni, ha valaki számára eleve egy-egy lépés is nehéznek bizonyul, van elég idő arra, hogy először csak a lábmunkára koncentráljon az ember, aztán hozzáveheti a karmunkát is. Mindig a társaságtól, a résztvevőktől függ a haladás. Az ember mindig vissza-visszatérhet az alapokhoz.

Nem csak a tanítási szisztéma más, hanem természetesen a zene is, mely illeszkedik a sajátos stílushoz. A muzsika is lassúbb, finomabb a szokásosnál.

- Amikor először találkoztam vele, számomra is furcsa volt, de minél többször hallja az ember, annál inkább megkedveli, ráérez. Természetes, hogy annak, aki például a latin muzsikát kedveli, szüksége lesz egy kis időre, míg magáénak érzi, de idővel azt veszi észre, hogy van benne valami, varázsa van, mely tulajdonképpen vezeti az embert - magyarázta Kata.

A koreográfiával egyelőre csak az elkövetkező hetekben ismerkedhetnek a tánc iránt elkötelezettek - akik egyébként akkor is bekapcsolódhatnak az oktatásba, ha esetleg az első óráról lemaradtak -, ám, ha népszerű lesz, hosszú távon is gyökeret verhet...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!