Kultúra

2006.09.04. 02:26

Elhunyt Faludy György

Budapest (mti) - Életének 96. évében elhunyt Faludy György költő, műfordító, Kossuth-díjas író - tudatta felesége szombaton az mti-vel. A magyar iroda ...

Mórocz Zsolt

Budapest (mti) - Életének 96. évében elhunyt Faludy György költő, műfordító, Kossuth-díjas író - tudatta felesége szombaton az mti-vel. A magyar irodalom doyenjét pénteken, otthonában érte a halál. Temetése szeptember 9-én, 16 órakor lesz Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. Faludy György 1910. szeptember 22-én született Budapesten. 1938-ban, felismerve, merre tart a lassan fasizálódó ország, emigrált, a II. világháború után hazatért Magyarországra, 1950-ben koholt vádak alapján letartóztatták és a recski munkatáborba vitték, 1953-ban szabadult ki. Az 1956-os forradalom után ismét az emigrációt választotta. Az 1989-es rendszerváltás után jött vissza Magyarországra. Faludy György nevéhez olyan művek kötődnek, mint az Őszi harmat című verseskötet, a Börtönversek, a 200 szonett, az Erotikus versek és a Jegyzetek a kor margójára. Legújabb kötete, A pokol tornácán hétfői budapesti bemutatóját már nem érhette meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!