Kultúra

2006.09.14. 02:26

Díj az USIS-nak

Zalaszentgrót (sj) - Sikeres volt a magyar nyelv tanítása az osztrák iskolákban: az USIS-program, s azzal együtt egyik szervezője, Szalay Csa- ba nemrég EUREGIO Innovációs díjat kapott.

nincs nev

A Corvinus Kör Osztrák-Magyar Baráti Társaság főtitkára elmondta: az Ember és kultúra kategóriában a badeni kaszinóban adták át az elismerést, melyet azok a szervezetek alapítottak, melyek nem nem csupán politikai, hanem gazdasági okok miatt is fontosnak tartják a határokon átnyúló, többrétegű együttműködést.

Az indoklás szerint a három éven át tartó USIS-program újszerűsége, kedveltsége miatt érdemelte ki a díjat. Szalay Csaba a részletekről szólva elmondta: Alsó-Ausztriában negyven tanintézmény, összesen mintegy 11 ezer diák vett részt a projektben, elsősorban általános és középiskolás gyerekek tanulták a magyar nyelvet, s ismerkedtek hazánk kultúrájával. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert a régiók közelsége, valamint hazánk európai uniós csatlakozása miatt növekszik az együttműködés, mindezt egyértelműen segíti, ha az érintettek beszélik partnereik nyelvét és ismerik a kultúráját.

Az USIS ugyan lezárult, ám a program más, USP néven folytatódik, melynek keretében az osztrák diákok a magyar mellett a szlovák nyelvet tanulhatják. A szakmaiságot elősegítve - a Pannon Egyetem Továbbképző Intézetével közösen - Zalában alakítottak ki fogadóhelyeket, idén nyáron hét diák érkezett Keszthelyre, idegenforgalommal, vendéglátással kapcsolatos háromhetes gyakorlatra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!