Kultúra

2006.09.13. 02:27

A könnyűzene jövőjéről

Budapest (gyf) - A hazai zenei élet összefogását célozza az a hiánypótló kezdeményezés, melynek eredményeként csütörtöktől szombatig Hangfoglalás néven hangszerkiállítást és szakmai konferenciát rendeznek a Jövő Háza Központ területén.

nincs nev

A Hangfoglalás célja, hogy teret biztosítson a hazai könnyűzenei élet szereplői számára a kapcsolatteremtésre, a legfontosabb nemzetközi folyamatok megismerésére, s feltárja, illetve a nagyközönség számára is érthetővé és elfogadhatóvá tegye a szakmát foglalkoztató aktuális kérdéseket. Emellett a három nap alatt természetesen számos könnyűzenei koncertet is rendeznek, így a feltörekvő hazai tehetségek a szakmai publikum előtt is bemutathatják tudásukat, míg az expó zárásaként - a szombati napon - a nemzetközi színtéren a jelek szerint jelenleg az egyik legizgalmasabb és legváltozatosabb zenei színtér, a skandináv rockzenei élet elitzenekara, a Backyard Babies is fellép a magyar fővárosban.

A szakmai kiállítás létrejöttét kezdeményező Magyar Zenei Exportiroda munkatársainak ambíciója szerint az esemény megrendezését többek között az is indokolja, hogy a magyar zeneipar és az azt körülvevő infrastruktúra fejlettségi szintje messze elmarad a hazai produkciók nemzetközileg is mértékadó színvonalától. Többek között ennek is köszönhető tehát, hogy a szervezetlenségből, illetve az információáramlás hiányából adódóan igen lecsökkent a tehetséges előadóink mozgástere. Az egyik legnagyobb probléma a budapesti és vidéki zenei színtér közötti egyre erősebb széttagoltság, ennek mielőbbi megszüntetése nemcsak gazdasági, de kulturális téren is indokolt lenne.

A hét végi könnyűzenei expón a fentieken túl olyan aktuális témák is napirendre kerülnek majd, mint a szerzői, előadói és kiadói jogvédelem kérdése, mivel hazánkban jóval magasabb az illegális internetes letöltések és CD-másolások száma, mint Európa nyugati részén. Úgy tűnik tehát, hogy mind a zenészeknek, mind a befogadóknak kínálnak megbeszélnivalót a hét végén.

Végül néhány szó a Backyard Babies együttesről: a svéd zenekar a Hellacopters, Turbonegro, illetve a The Hives nevével fémjelzett új skandináv irányzat egyik meghatározó csapata (e sorok írója szerint jobbak, mint az angolszász Franz Ferdinand vagy a Radiohead).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!