Külföld

2015.11.03. 17:41

Kitiltották a taxikat, lelassult a szállítás - A szlovén-osztrák határon maffiáznak és anyáznak

Szlovénia – A hideg és a logisztika lassan átrajzolja a migránsválság szlovén-osztrák fejezetét. A sentilj-spielfeldi határátkelőnél például már nem éjszakáznak ezrek az osztrák kordonok előtt. Inkább visszahúzódnak a fűtött szlovén sátrakba.

Péter Árpád

Ahogy lemegy a Nap a fagyzugos stájer határszélen, rohamosan hűl a levegő. Sötétedés után repkednek a mínuszok, így a más klímához szokott ázsiai menetelők taktikát változtattak. Eddig – ha kellett – ezrek éjszakáztak a senki földjén, a szlovén és az osztrák táborrész között, szürreális képet rajzolva a kerítésen belül. Elől, a kordonoknál csetepaté, dulakodás, hátrébb tábortüzeknél melegedő családok, társaságok. Égett minden, mi a kezük ügyébe akadt: falevél, ág, pokróc és kabát, sőt olykor a hatóságok fát vágtak nekik, hogy legyen mivel tüzelni.

Kedden hajnalban azonban üres volt a senki földje. A migránsok éjszakára visszatértek a szlovén oldalra, a fűtött sátrakba, ezt a katonák és a rendőrök megengedték nekik.

Időközben megnyitották az ideiglenes sentilji vasútállomást, közvetlenül a kettes tábor mellett. Így már nem kell a településen végigkísérni az illegális bevándorlók ezreit. Csak leszállnak a vonatról, s a kerítések között – áthaladva egy lezárt főútvonalon – megérkeznek a tranzitközpontba. A megállót azért létesítették, mert a sentiljieknek elegük lett a migránsáradatból, a menetelők hadából.

A spielfeldi oldalon eddig taxik is vitték a migránsokat. Egy fuvar a német határig 170 ezer forintba került Fotó: a szerző

A határ túloldalán is vannak változások. Eddig, az osztrák hatóságok engedélyével, taxik is vitték a migránsokat – jellemzően Bécs, illetve Salzburg, tehát a német határ felé. A spielfeldi kordonrengetegben különválasztották azokat, akik busszal, s azokat, akik taxival folytathatták útjukat. Utóbbiak – mint azt az egyik fuvarszervezőtől megtudtuk – kizárólag szírek, akiknek van pénzük, s második ránézésre sem tűnnek menekültnek A tarifa borsos (volt) – Salzburgig 550 euró, vagyis nagyjából 170 ezer forint. S szemben az elterjedt hírekkel, rendőrök sosem vettek részt az üzletben. Sőt, kedden megtiltották a taxis szállítást, mert nem tudták ellenőrizni, hogy az autók pontosan hová viszik a bevándorlókat. Így maradt a buszos verzió, ami jelentősen lassítja a spielfeldi tábor ürítését, hisz’ korábban naponta több százan távoztak innen a gráci taxivállalat – zömében ázsiai és afrikai kinézetű sofőrök által vezetett – autóival.

S a végére néhány ellopott mondat a sentilj-spielfeldi átkelőtől. Egy kolosszális szlovén katona – társaival a migránshelyzetről beszélgetve – a bevándorlókat Szlovéniára zúdító horvátok kapcsán sommásan megjegyezte: „pizda mati”, ami, finomítva, az anyjuk hátsó felét jelenti. Osztrák beszélgetőtársunk pedig, a taxisokról szólva, többször is megismételte a maffia kifejezést. A repkedő eurókötegeket látva talán nem véletlenül.

Soros Györgyről viszont, egyelőre, itt nem beszélnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!