Külföld

2015.10.28. 17:46

A CSU kész felbontani a szövetséget a CDU-val, ha nem lesz irányváltás a menekültpolitikában

Németországban a bajor konzervatív CSU akár a szövetségesi kapcsolatot is hajlandó felbontani az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttal, a CDU-val, ha a szövetségi kormány nem változtat a menekültválságban folytatott politikáján - jelezte szerdán Markus Söder bajor pénzügyminiszter.

A mostani "a legnehezebb helyzet a CDU és a CSU viszonyában 1976 óta" - mondta Söder a Süddeutsche Zeitungnak, utalva arra, hogy 1976 novemberében a CSU parlamenti (Bundestag-) csoportja felmondta a frakciószövetséget a CDU-val, mert az elveszített Bundestag-választás után kibékíthetetlennek tűnő nézeteltérések alakultak ki az ellenzékben követendő politikáról. A szövetséget végül csak hetekig tartó tárgyalások révén sikerült helyreállítani.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerdán Münchenben újságíróknak azt mondta, hogy a menedékkérők nagy száma miatt veszélybe került az állam működőképessége, ezért sürgősen korlátozni kell a menedékkérők áradatát.  A CSU ugyan megállapodást szeretne, de "mindenre felkészült, jogilag és politikailag" minden eshetőséget megvizsgált - tette hozzá Seehofer.

Ezek is érdekelhetik