Külföld

2015.04.27. 14:44

Száz éve kezdődött az örmény népirtás

Száz éve, 1915. április 24-én kezdődött az Oszmán Birodalomban élő nagyszámú örmény kitelepítése, kivégzése. Civil tudósítónk, Szalay Csaba az évforduló kapcsán írta az alábbiakat.

Civil Tudósítónktól

A világban szétszórtan élő több, mint másfél millió és az őshazában élő mintegy kétmillió örmény, valamint a velük rokonszenvezők minden évben április 24-én emlékeznek a népirtásra. Különböző források háromszázezer és másfél millió közöttire becsülik a két év alatt elüldözött és meggyilkolt keresztények számát.

A Törökország területén élő örmény kisebbség üldözése és legyilkolása már a tizenkilencedik században elkezdődött, majd az első világháborúban az oroszoktól elszenvedett török vereség ürügyül szolgált az örmények szisztematikus kitelepítésére, kiirtására.

Az örménység az egyik legrégebbi keresztény nép, vezetőjük a katolikosz. Örményországot többször feldarabolták, így szent hegyük, az Ararát (ahol a zsidó-keresztény hagyomány szerint Noé kikötött a bárkájával) ma Törökországhoz tartozik. Sztálin a hajdani Nagy Örményországot a környező államokhoz (legnagyobb részét Azerbajdzsánhoz) csatolta. Az ország, melynek fővárosa Jereván, a Kis Örményország volt. Ma a legnagyobb örmény város Los Angeles több, mint egymillió örmény származású lakóval.

Nekem megadatott, hogy 1977-ben közel egy hónapig együtt dolgozhattam Sopronban egy világszerte ismert örmény szobrászművésszel, Szarkisz Bagdaszarján-nal, akitől sokat tanultam történelmükről, sorsukról, mialatt az örmény-magyar barátság szobrát készítette. A soproni Jereván városrészben felállított emlékmű egy közös száron egymással szembe néző, örmény és magyar népviseletbe öltözött női fejet ábrázol. Az igaz barátok egymás szemébe néznek, indokolta az alkotó a témaválasztást. A szobor alsó részén elhelyezkedő kerék , vagy Nap népeink barátságának örökkévalóságát jelképezi, mondta a szobrász.

Szarkisz Bagdaszarján 1977-ben készült alkotása Sopronban. Fotó: Szalay Csaba

Az 1992-ben elhunyt művész fia, Ashot az édesapjától örökölte a magyarság-szeretetét. Ő is szobrász, megtanult magyarul, s évente két-három alkalommal hazánkba látogat. (Megyénk több városában is volt kiállítása.)

Nekünk, magyaroknak sok okunk van az együttérzésre, megemlékezésre. Az örmény nép hányattatása, lelki alkata sok hasonlóságot mutat a miénkkel.

Hazánk területére már Géza fejedelem idejében érkeztek örmény családok, majd a 18-19. században nagyobb számban jöttek, leginkább Erdélybe. Több család nemesi, főnemesi rangot kapott. Tevékenységükkel, szorgalmukkal hazánkat szolgálták. Többen magyarosították a nevüket, ezért kevesen tudják, hogy Avar István, Mály Gerő színészek, Hollósy Simon festőművész, Lázár Vilmos és Kiss Ernő aradi vértanúk, Csiky Gergely író is örmény származású volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!