Külföld

2015.04.16. 11:38

Fideszes képviselő akadálymentes munkahelyeket sürget az unióban

A fogyatékkal élők foglalkoztatására vonatkozó uniós adatok hiányát kérte számon, valamint a legjobb tagállami gyakorlatoknak az uniós intézményekben történő átvételét szorgalmazta az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Kósa Ádám, a Fidesz-KDNP politikusa - derül ki a politikus csütörtöki közleményéből.

A kommüniké szerint Kósa még tavaly decemberben fordult az Európai Bizottsághoz azzal a kérdéssel, vajon hány fogyatékossággal élő személyt alkalmaznak az uniós intézményekben. A bizottság azonban idén februári írásos válaszában sem a fogyatékossággal élő alkalmazottak számára, sem fogyatékosságuk jellegére vonatkozóan nem tudott semmilyen adatot szolgáltatni.

A fideszes képviselő felszólította a bizottságot, hogy mielőbb vizsgálja meg a tagállamok jó gyakorlatait a pozitív diszkrimináció, a munkahelyek akadálymentessége és a különböző támogatások vagy kedvezmények alkalmazása terén és a legjobbakat kötelező jelleggel alkalmazza az Európai Unió intézményeiben is.

A politikus szerint jó példaként szolgálhat Magyarország, ahol a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását kvótarendszer, célzott támogatások és adókedvezmények segítik.

Kósa közleményéből az is kiderül, hogy a bizottság illetékes tagja, Krisztalina Georgieva ígéretet tett arra, hogy javítani fognak az adatgyűjtési módszereken, de elutasította a fogyatékos személyek foglalkoztatására vonatkozó kvóta bevezetését, arra hivatkozva, hogy akkor más csoportok – kisebbségek vagy nők – is igényelhetnék a pozitív diszkrimináció ezen eszközét és ez véleménye szerint az érdemeken alapuló előmenetel ellen hatna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!