Külföld

2015.03.05. 10:59

Tanúként hallgatta ki a román kormányfő anyját a korrupcióellenes ügyészség

Tanúként hallgatták ki a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ploiesti-i részlegében csütörtökön Cornelia Naumot, Victor Ponta román miniszterelnök édesanyját, akit a vádhatóság a politikus sógorát érintő ügyben idézett be.

Baranyi László

A sógort, Iulian Hertanut és annak több üzlettársát a DNA azzal gyanúsítja, hogy csaknem kétmillió eurónyi pénzt sikkasztottak el egy uniós alapokból finanszírozott Prahova megyei közműbővítésnél, a munkálatok elvégzésére pedig befolyásos politikusok közbenjárása révén kaptak megbízást.

Ponta nemcsak sógora által érintett a korrupciós botrányban: egyik barátját, Sebastian Ghita parlamenti képviselőt, az egyik kormánypárti hírtelevízió tulajdonosát bírósági felügyelet alá helyezték az ügyben, a DNA ugyanis azt feltételezi, hogy ő is segített Hertanuéknak állami és uniós pénzekhez jutni.

A miniszterelnök édesanyjának ötszázalékos részesedése van a két hete előzetes letartóztatásba helyezett Iulian Hertanu egy másik cégében, de ügyvédje szerint semmi köze az ügyhöz.

Cornelia Naum csaknem egy órát várt a DNA folyosóján amíg behívták, kihallgatása pedig további egy órát tartott. Távozáskor az újságíróknak azt mondta: anyósa, nem tanácsadója a gyanúsítottnak.

A múlt héten Alexandra Hertanut, a kormányfő lánytestvérét is tanúként hallgatta ki a DNA. Ponta testvérének és anyjának ügyészségi kihallgatását hatalmas médiaérdeklődés kísérte.

Victor Ponta korábban azt mondta: bocsánatot kért édesanyjától, mivel a 72 éves asszonynak azért kell "ezt a meghurcoltatást elszenvednie", mert az ő anyja. A kormányfő hangsúlyozta: nem kommentálja magát az ügyet, és sógorának felelnie kell tetteiért, ha bűnösnek bizonyul. Ponta ugyanakkor úgy vélekedett: családja miatta vált "médialincselés" áldozatává, anyját és testvérét azért "üldözi" a sajtó, hogy ezáltal ellene intézzen politikai támadást.

Ezek is érdekelhetik