Külföld

2015.03.31. 19:20

Az orosz hadsereg foglalta el Debalcevét?

Orosz reguláris csapatok orosz tábornokok és más magas rangú katonatisztek irányításával foglalták vissza a múlt hónapban az ukrán fegyveres erőktől a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Debalceve városát - árulta el a BBC orosz nyelvű szolgálatának adott interjújában a donyecki szakadárok egy, Oroszországból érkezett egységparancsnoka.

Kovács Andrea/MTI

Az orosz nyelvű honlapon kedden megjelent írás szerint a szentpétervári Dmitrij Szapozsnyikov - aki magát a szakadár donyecki "népköztársaság" különleges alakulatának parancsnokaként mutatta be - eddig nem ismert részleteket árult el a hadműveletről, amelynek során a minszki tűzszüneti megállapodást figyelmen kívül hagyva a szakadár fegyveresek lerohanták a harcok sújtotta két megye székhelye, Donyeck és Luhanszk között félúton, a szeparatista területekbe beékelődve fekvő ukrán ellenőrzésű települést. A várost hetekig tartották az ukrán egységek, majd miután a szakadárok már benyomultak oda, a kijevi hadvezetés utasítására kivonultak onnan.

"Február elején érkeztünk oda, a szomszédos településen, Vuhlehirszkben állítottunk fel támaszpontot, felállítottuk a nehézfegyvereket" - mesélte a szakadárok oldalán harcoló orosz "parancsnok". Azzal folytatta, hogy 3-5 napra rá megérkeztek az orosz hadsereg harckocsijai szavai szerint a szibériai burjátföldről származó katonákkal. "Nekik és ezeknek a nehézfegyvereknek köszönhetően foglaltuk el Debalcevét" - jelentette ki. Hozzátette, hogy harckocsik és orosz katonai egységek érkeztek északról, a luhanszki "népköztársaság" területéről is.

Ukrán források annak idején jelentették, hogy a város ostroma és az ukrán fegyveres erők kivonulása közben az ellenség nehéztüzérséggel tüzelt egy magaslatról a településre és az ukrán katonákra.

"Úgy gondolom, hogy ez már nem titok, mindenki, az oroszok is elismerik. Rengeteg információt láttam erről az interneten, elismerték, hogy szolgálnak ott orosz katonák, és elég sok egységük van (Kelet-Ukrajnában). Az orosz fegyveres erők egységeinek köszönhetően sikerül gyorsan állásokat elfoglalnunk" - mondta Szapozsnyikov. Szavai szerint nem egy, Debalcevéhez hasonló esetben döntő jelentőségű volt az orosz reguláris hadsereg által a szakadár fegyvereseknek nyújtott segítsége.

"Magától értetődő, hogy minden műveletet, különösen az olyan nagyszabásúakat, mint az ukrán csapatok bekerítése orosz tábornokok vezényelnek le. Közös haditervet egyeztetnek a mi parancsnokainkkal" - közölte Szapozsnyikov. Szavai hitelességét alátámasztva kijelentette, hogy személyesen gyakran megfordult a parancsnoki főhadiszálláson, ahol jelentéseket kellett tennie, illetve különböző információkat adott át. Ugyanakkor nem volt hajlandó megnevezni azokat az orosz tiszteket, akik a debalcevei műveletet irányították, mondván, hogy nevük "nagy visszhangot keltene Oroszországban".

A szakadár parancsnok véleménye szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) szándékosan nem fedik fel az orosz katonák jelenlétét Kelet-Ukrajnában, ugyanis kötöttek Oroszországgal egy titkos megállapodást, miszerint kölcsönösen szemet hunynak egymás katonáinak kiléte fölött. Szerinte ha az Egyesült Államok vagy az EU bizonyítani akarná, hogy a Donyec-medencében orosz alakulatok vannak, a haditechnika lefényképezésével ezt könnyen megtehetnék. Arra kérdésre, hogy saját szemével látott-e amerikai vagy európai katonákat, azt válaszolta, hogy "persze."

"Amikor elfoglaltuk Debalcevét, nagyjából 300 külföldi fegyveres esett hadifogságba. Amerikaiak, európaiak. Többségük mesterlövészek. Sokan katonai oktatók voltak közülük. Nálunk alapvetően orosz kiképzők vannak, náluk meg, természetesen nyugatiak" - mondta Szapozsnyikov.

Moszkva hivatalosan tagadja, hogy orosz katonák lennének Ukrajna területén.

Petro Porosenko elnök utasítására február 18-án kezdődött az ukrán fegyveres erők kivonása Debalcevéből, ahonnan az ukrán hadsereg vezérkarának adatai alapján 2030 katonát vontak ki. A város elhagyása közben hivatalos adatok szerint 66 katona esett el és több mint 300 sebesült meg.

Tagadja a Kreml, hogy az orosz egységek harcolnának Ukrajnában

Az orosz államfő szóvivője kedden tagadta, hogy az orosz hadsereg egységei tartózkodnának Ukrajnában.

Dmitrij Peszkov az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítójának kérdésére válaszolt az orosz államfő hatalomra jutásának 15. évfordulója alkalmából rendezett moszkvai kerekasztal-beszélgetésen. Az újságíró azt szerette volna tudni, az orosz hatalom miért restelli elismerni, hogy csapatokat küldött a Donyec-medencébe, miközben Vlagyimir Putyin a népszerűsége csúcsán van.

"Egyáltalán nem szégyellünk erről beszélni, nyíltan beszélünk róla. Amiről egyes orosz sajtóorgánumok írnak, - és arról írnak, amiről csak akarnak, - azt határozottan cáfoljuk" - mondta erre a szóvivő. Az orosz csapatok délkelet-ukrajnai jelenlétét szerinte a nemzetközi megfigyelők és "a kijevi hivatalos képviselők" is cáfolják, amivel Peszkov az Európa Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőire, valamint az ukrán hatalom képviselőire utalt.

Orosz sajtójelentések szerint Viktor Muzsenko ukrán vezérkari főnök állítólag kijelentette korábban, hogy nincsenek orosz katonai alakulatok Ukrajnában.

A BBC orosz nyelvű hírszolgálata kedden interjút közölt egy szentpétervári férfival, aki a donyecki szakadárok egységparancsnokának mondta magát. Az orosz férfi arról beszélt, hogy az orosz hadsereg reguláris csapatai orosz tábornokok és más magas rangú katonatisztek irányításával foglalták vissza a múlt hónapban az ukrán fegyveres erőktől a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Debalceve városát.

Március elején a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki lap egy sebesült burjátföldi katonával készített beszélgetést jelentetett meg. Az Oroszországi Föderációhoz tartozó területről származó fiatalember elmondta, hogy orosz páncélos zászlóalj harcolt a délkelet-ukrajnaiDebalcevénél. Az újság korábban is közölt cikkeket az ukrajnai fegyveres összecsapásokban részt vevő orosz katonákról, illetve több orosz katona haláláról.

Az orosz elnöki szóvivő azt is cáfolta, hogy a tavaly március 21-re Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget veszteségeket okozna Oroszországnak. Azt mondta, hogy csupán pótlólagos költségek keletkeztek a terület és Oroszország egyesülésével Moszkva számára.

Peszkov arra reagált, hogy Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter a moszkvai kerekasztal-beszélgetésen közölte: az orosz gazdaság 3-4 év alatt akár 200 milliárd dollár veszteséget is szenvedhet a Krím elcsatolása miatt. A terület támogatása évi 6-7 milliárd dollárt jelent az orosz költségvetésnek, de a nyugati szankciók, az orosz gazdaság és hatalom iránti bizalom elvesztése, az ennek következtében fellépő tőkekiáramlás, valamint "az orosz piaci játékszabályok megváltozása" összességében sokkal nagyobb veszteséget okoznak Oroszországnak - mondta a tekintélyes szakember.

Ezek is érdekelhetik