Külföld

2015.02.13. 07:16

Terrorizmussal gyanúsított kínaiakat azonosítottak Indonéziában

Indonéziában azonosítottak kilenc hszincsiangi kínait, akiket a tavaly márciusi véres kunmingi pályaudvari merényletben való részvétellel gyanúsítanak - számolt be a China Daily című angol nyelvű napilap pénteken.

Trebitsch Péter

Az Északnyugat-Kínából származó, muszlim nemzetiségű ujgurok közül négyet vettek őrizetbe a helyi hatóságok, hárman a dzsungelbe menekültek, ketten pedig Malajziába szöktek. A négy elfogott személyt a két ország között 2009 óta érvényben lévő kiadatási megállapodás értelmében nagy valószínűséggel át fogják adni a kínai hatóságoknak - idézett helyi forrásokat a kínai újság.

A nyilvánosságot kapott információk szerint a gyanúsítottak Mianmaron, majd Thaiföldön és Malajzián keresztül érkeztek Indonéziába. Valamennyien török útlevéllel rendelkeztek és hivatalosan menedékért folyamodtak. Kihallgatásuk során azonban egy alkalommal elárulták, hogy nem egy török településről, hanem Hszincsiangból érkeztek.

Tavaly márciusban Jünnan tartomány székvárosában, Kunmingban a helyi vasúti pályaudvar csarnokában és az előtte lévő téren egy késes terrortámadás során fekete ruhába öltözött ujgurok hosszú pengéjű késekkel 33 embert lemészároltak, 141-et megsebesítettek. Az öldöklést mintegy tucatnyi támadó követte el, közülük négyet lelőttek, egy nőt a helyszínen megsebesítettek és elfogtak, hármukat később találták meg.
Az ügyben tavaly szeptemberben hirdettek ítéletet, három ember halálbüntetést kapott, negyedik társuk, egy nő, azért kapott életfogytig tartó szabadságvesztést, mert várandós volt.

A China Daily utalt arra, hogy Saut Usman, az indonéziai nemzeti terrorellenes ügynökség feje a napokban Pekingben új, a hírszerzési információk cseréjének megerősítéséről szóló megállapodást írt alá Meng Hung-vejjel, a kínai közbiztonsági tárca miniszterhelyettesével.

A közelmúltban napvilágra került hírek arra is rávilágítottak, hogy a dzsihadista központokba utazó kínaiak Pakisztán helyett immár Délkelet-Ázsiát, azon belül Malajziát és Indonéziát részesítik előnyben tranzit céljából. Malajzia eddig már több mint 300 olyan átutazóról számolt be, akik többnyire Törökországba utaztak tovább, s onnan indultak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fennhatósága alá tartozó szíriai és iraki területekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!