Külföld

2014.02.24. 18:30

Az ukrajnai esemény nyomában

Megvonták a bizalmat Ungvár polgármesterétől hétfőn a városi önkormányzat képviselői.

MTI

A város ügyeinek intézését a választásokig megbízott polgármesterként a tüntetések egyik vezetője végzi. A tavaly november óta tartó tüntetések egyik fő követelése Viktor Pogorelov polgármester lemondása volt. Ungvár első emberét hivatali hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval és gyanús privatizációs ügyletek fedezésével vádolták a tiltakozók.

Ukrajna kárpátaljai területein mintegy 150 ezer magyar ajkú él. „Győzött az ellenzék forradalma Kárpátalján", írta a kárpátaljai Igaz Szó című magyar lap hétfői on-line kiadásában. A megyei tanácsban megszűnt a Régiók Pártja (RP) frakciója. Lemondott a megyei állami közigazgatás elnöke, Olekszandr Ledida, és kilépett az RP soraiból is, tájékoztatott a kap. Ki irányítja most a megyét? A kérdésre a kárpátaljai média munkatársai az állami közigazgatás épületében megrendezett sajtótájékoztatón szerettek volna választ kapni, egyelőre nem sikerült.

Asszonyok főznek Kijev központi sugárútján, a Hrescsatikon, a kormányellenes tüntetők táborában. Fotó: Beliczay László (MTI)

Ungváron 41 önkormányzati képviselő egyöntetű szavazással megvonta a bizalmat Viktor Pogorelov polgármestertől, aki nem vett részt a testület rendkívüli ülésszakán. Korábban azt mondta, őt az ungváriak többsége választotta meg, ezért önként nem távozik. Ha azonban a képviselői testület megvonja tőle a bizalmat, kész azt tudomásul venni. Az Igaz Szó szerint a polgármesteri teendőket ideiglenesen Viktor Scsadej, az önkormányzat korábbi titkára fogja betölteni.

Vasárnap soron kívüli tanácsülésre került sor a Beregszászi Városi Tanácsban. A képviselők elsőként a jelenlegi politikai helyzetet vitatták meg, majd Babják Zoltán polgármester tájékoztatott a képviselők Régiók Pártjából való kilépéséről. A tanácsülésen egyetlen régiós képviselő sem volt jelent. Bejelentették Vitalij Kajnov titkár, Mihajlo Ljasko első alpolgármester, Vjacseszlav Hladun alpolgármester, illetve Mihajlo Papis, a Beregszász című hetilap főszerkesztőjének lemondását.

A tanácsülésen a Majdan képviselői is jelen voltak. A rend akkor borult fel, amikor tucatnyi idegen rontott be a tanácsterembe, és ordítozva a polgármester asztalához rohant. Babják Zoltán félórás szünetet rendelt el. Ezt követően a kedélyek csillapodtak, és a „vendégek" szóvivője szót kérve elmondta, ők nem politikusok, nem akarnak bajt, s elnézést kértek az incidensért. Valószínűleg közben tudomást szereztek arról, hogy Beregszász polgármestere nem volt tagja a Régiók Pártjának – számolt be az Igaz Szó.

Hétfőn a Zalai Hírlap megkereste telefonon a kárpátaljai magyar értelmiség és irodalom kiemelkedő alakját, Balla D. Károlyt, aki nem bocsátkozott jóslásokba az ukrán változások várható következményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!