Külföld

2012.11.16. 11:45

Felmentették Gotovinát Hágában

Felmentette a vádak alól pénteken Ante Gotovina volt horvát tábornokot annak a hágai ENSZ-törvényszéknek a fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

Ante Gotovinát tavaly áprilisban - a horvátországi szerbekkel szemben elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények miatt - első fokon 24 év szabadságvesztésre ítélték Hágában.

A most 57 éves extábornok - a francia Idegenlégió egykori katonája - volt az 1995. augusztusi, Vihar fedőnevű horvát hadművelet parancsnoka a szerbek lakta Krajina térségében.

Horvátországban ma is nagyon sokan nemzeti hősnek tekintik Gotovinát, és az ítélet kihirdetését Zágráb központjában egyenes adásban hatalmas kivetítőn ezrek figyelték.

Az ügyészség adatai szerint a krajinai művelet során 324 szerb polgári személyt, illetve katonát öltek meg, közel 90 ezer szerbet erőszakkal elűztek otthonukból.

A védelem azzal érvelt, hogy a horvát tüzérség nem támadott célzottan polgári személyeket. A fellebbviteli tanács végül nem látta "minden ésszerű kétséget kizáróan" bizonyítottnak sem azt, hogy jogellenes volt, kifejezetten a polgári lakosokra irányult az érintett négy szerb település ellen intézett tüzérségi támadás, sem azt, hogy Gotovina olyan intézkedések megtételét mulasztotta el, amelyekkel meg tudta volna akadályozni a menekülő szerbek sérelmére elkövetett bűnös cselekményeket.

Gotovinával együtt fellebbezett az első fokon 18 évre ítélt vádlott-társa, a Vihar hadművelet idején a horvát különleges rendőri alakulatokat irányító Mladen Markac, akit most másodfokon szintén felmentettek. A harmadik vádlottat, Ivan Cermak volt horvát védelmi miniszterhelyettest már első fokon felmentették.

Ante Gotovinát több évi rejtőzködés után, 2005 decemberében a Kanári-szigeteken egy luxusszállodában tartóztatták le.

Öröm Horvátországban

Óriási lelkesedéssel, örömkönnyekkel, tapssal fogadták Horvátországban az Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott tábornokok felmentéséről szóló hágai ítéletet.

"A hágai ítélet igazságos, rendkívül elégedett vagyok" - idézte Ivo Josipovic köztársasági elnök első reakcióját a helyi sajtó a pénteki felmentő ítélettel kapcsolatban.

"Tizenhét évig tartott, és az a fontos, hogy végül hazatérnek családjukhoz, és fontos az ítélet Horvátország számára is. Az eljárás nehéz volt, példa nélküli. A határozatot 3:2 arányban hozták meg, ami bizonyítja, hogy milyen keskeny a határ siker és sikertelenség, igaz és hamis, igazság és igazságtalanság között" - mondta Zoran Milanovic miniszterelnök.

"Ez a háború nehéz volt, véres, igazságos, de voltak hibák, amelyekért a horvát állam felelős, nem Markac és Gotovina" - mondta, megköszönve a két tábornoknak, hogy kitartottak.

"Ez egy kivételes, történelmi pillanat Horvátország számára. Egy ilyen magas rangú, az ENSZ által alapított jogi intézmény megerősítette, hogy Horvátország védelmi, felszabadító háborút folytatott, a nemzetközi jog szabályai szerint" - mondta Josip Leko, a horvát parlament elnöke.

A horvát közszolgálati televízió (HTV) egyenes adásban közvetítette a hágai ítélethirdetést. A zágrábi Jellasics téren ezrek gyülekeztek délelőtt, hogy közösen kísérjék figyelemmel az eseményeket a kivetítőkön, de sokan voltak Pakostaneban, Gotovina dalmáciai falujában és Djurdjevácon, Markac Dráva menti városában is.

Bár a horvátok többsége felmentő ítéletben reménykedett, az első pillanatban alig merték elhinni, hogy ez megtörtént. A veteránok könnyeztek a televíziós közvetítés során, a szinkrontolmács az izgalomtól és az örömtől el-elcsukló hangon fordította a hágai bíró szavait, a riporterek által megszólaltatott parlamenti képviselők, utcai járókelők hangján érezhető volt a lelkesedés és az öröm.

Gotovináért és Markacért a veteránügyi és honvédelmi miniszter különgéppel indult Hágába. Várhatóan több ezer ember fogadja majd a mindvégig nemzeti hősként számon tartott nyugalmazott tábornokokat Zágrábban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!