Külföld

2012.01.27. 18:22

Hollandiában is tilos lesz a burka viselése

A holland kormány pénteken a burka betiltása mellett döntött, a parlamenti eljárás azonban még hónapokat vesz igénybe.

MTI


 A törvényjavaslat általánosságban tiltja meg az arc teljes eltakarását köztereken, közintézményekben, például iskolákban, kórházakban, tömegközlekedési járműveken, de elsősorban a muszlim nők által viselt, az egész arcukat is elfedő ruházat ellen irányul. Templomokban, mecsetekben nem érvényes a tilalom. Hollandia lesz a harmadik európai ország - Belgium és Franciaország után -, amely betiltja a burkát és a nikábot. A törvény megsértése legfeljebb 380 eurós (110 ezer forint) bírsággal járhat.
   
Mint a De Volkskrant holland napilap internetes kiadása írja, a törvényt nagy valószínűséggel megszavazza majd a hágai parlament mindkét háza. 
   
Liesbeth Spies belügyminiszter a kormány döntése után "rendkívül nagy jelentőségűnek" nevezte a törvényjavaslatot, még akkor is, ha Hollandiában igen alacsony a burkát viselő nők száma. Becslések szerint alig háromszázan lehetnek, akik ráadásul alig jelennek meg nyilvános helyeken.
  
 A burka betiltása azonban választási ígéret volt, amelyet főként a kormányt kívülről támogató Geert Wilders iszlám-ellenes Szabadságpártja követelt, és amely támogatásra talált a hollandok körében.
   
A hét elején a holland államtanács (a kormány tanácsadó szerve) ellenezte a betiltást, amelyet a szabad vallásgyakorlás megsértésének tekint - írja az NRC Handelsblad honlapja. Idézte Maxime Verhagen miniszterelnök-helyettest, aki szerint fontos "az egymás közötti nyílt kommunikáció", amelyet például akadályoz az arcot eltakaró fátyol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!