Külföld

2011.10.26. 16:20

Líbiában akarja tartani a NATO-t az ÁNT

Doha/Brüsszel - Musztafa Abdel-Dzsalíl, a Líbiát jelenleg irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetője szerdán Dohában arra kérte a NATO-t, hogy erői "legalább az év végéig" folytassák líbiai küldetésüket.

MTI

"Most, hogy megszereztük a győzelmet (...) a líbiai nép törekvése az, hogy a NATO legalább az év végéig folytassa műveleteit" - mondta az ÁNT-vezető a Líbiában katonai szerepet vállaló országok vezérkari főnökeinek katari tanácskozásán.
   
Abdel-Dzsalíl elsődleges fontosságúnak minősítette, hogy meggátolják Kadhafi híveinek külföldre menekülését. "Technikai és logisztikai segítséget várunk a szomszédos és baráti országoktól" - tette hozzá.
   
Az értekezlet hivatalos megnyitása előtt a katari trónörökös, Tamím bin Hamad ász-Száni sejk zárt ajtók mögött konzultált a részvevőkkel.
   
Egy NATO-tisztségviselő szerdai brüsszeli közlése szerint a szövetség péntekre halasztotta a tagországok nagyköveteinek eredetileg szerdára tervezett találkozóját, amelyen várhatóan döntést hoznak a líbiai misszió befejezése ügyében. A halasztás okaként az ENSZ-szel és az ÁNT-vel folyó konzultációkat jelölte meg.
   
A nagykövetek múlt pénteken olyan előzetes döntést hozott, hogy a NATO október 31-ével véget vet líbiai küldetésének. A szövetség líbiai műveleteit irányító Charles Bouchard altábornagy hétfőn kijelentette, hogy az ország új hatóságai már képesek ellenőrzésük alatt tartani a biztonsági helyzetet, és a Kadhafi-rendszer fegyveres hívei által megtestesített fenyegetés megszűnt.
   
Katari katonák százai vettek részt a líbiai hadműveletekben a felkelők oldalán - jelentette ki szerdán, a dohai tanácskozás alkalmával Hamad ben Ali al-Attíja tábornok, katari vezérkari főnök. Ez az első eset, hogy Katar elismeri közvetlen, harctéri szerepét a líbiai konfliktusban. Eddig csak arról volt szó, hogy az ország a NATO parancsnoksága alatt részt vett a légi hadműveletekben.
   
"Katari katonák százai ott voltak minden régióban, kiképző és híradós tevékenységet folytattak - mondta újságíróknak a tábornok. - Mi biztosítottuk az összeköttetést a lázadók és a NATO között." Attíja hangsúlyozta, hogy a felkelők - immár a líbiai átmenet irányítói - civilek voltak, nem rendelkeztek a kellő katonai ismeretekkel, ezért volt szükségük ilyen segítségre.
   
Az értekezlet megnyitóján mondott beszédében Musztafa Abdel-Dzsalíl, a líbiai ÁNT vezetője köszönetet mondott a házigazda Katarnak, amely "igen fontos partner volt az általunk vívott összes csatában". Mint mondta, katari katonák "tervezték a csatákat", amelyek révén a felkelők egymás után bevették a líbiai városokat, egészen Tripoli augusztus végi bevételéig. 
   
Az Átmeneti Nemzeti Tanács egyik képviselője arról is beszámolt szerdán Dohában, hogy az ÁNT-erők "a Kadhafi-érából való" vegyi fegyvereket találtak Líbiában, és biztonságba helyezték őket, "amíg átadhatókká nem válnak".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!