Külföld

2011.09.19. 11:59

Marad a NATO Afganisztánban a biztonsági feladatok átadása után is

Nem hagyja el a NATO teljesen Afganisztánt, miután átadja a helyi erőknek az ország biztonsági felügyeletét - mondta Benkő Tibor vezérkari főnök hétfőn, a NATO Katonai Bizottságának konferenciáját követően az MTI-nek.

MTI

A tanácskozás részvevői egyetértettek abban, hogy Afganisztán biztonságát csak a megfelelően kiképzett és felszerelt helyi erők szavatolhatják, és ennek fejlesztésében ma is jelentős előrelépések történnek - fogalmazott a vezérkari főnök a Sevillában tartott háromnapos konferenciát követően, de már Budapesten nyilatkozva.
   
Mint hangsúlyozta: az ország biztonsági felügyeletének átadása nem jelenti, hogy a NATO teljesen kivonul Afganisztánból; a jelenlegi elképzelések szerint az átmenet során, majd 2014-et követően is segíti a szövetség a helyi erőket a kiképzés, a logisztika és egyéb képességek fejlesztése területén.
   
A konferencián szó volt az arab világban bekövetkezett átalakulásokról, az "arab tavasz" hatásairól és az ehhez kapcsolódó műveletekről. A vezérkari főnökök megtárgyalták a folyamatban lévő műveletek és a parancsnoki struktúra átalakításával kapcsolatos kérdéseket is.
   
A találkozó zárásaként a résztvevők Knud Bartels tábornokot, a jelenlegi dán vezérkari főnököt választották a NATO Katonai Tanácsa elnökévé, aki jövő nyáron Gianpaolo Di Paola admirálist váltja a poszton - közölte Benkő Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!